"Ne možemo sve preko noći da rešimo, ali napravili smo više koraka unapred": Abazović o poseti Srbiji

30.06.2022

15:43 >> 15:48

0

Danas je Abazović imao sastanak sa patrijarhom srpskim Porfirijem i predstavnicima Privredne komore Srbije

"Ne možemo sve preko noći da rešimo, ali napravili smo više koraka unapred": Abazović o poseti Srbiji
Dritan Abazović (1) - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je najbolja vest posle dvodnevne posete Srbiji, tokom koje je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom Porfirijem, to što su konstatovali da Crna Gora i Srbija ulaze u novu eru odnosa koji treba da budu mnogo bolji nego što su bili ranije.

- Neopravdano su bili opterećeni u prethodnom periodu. Došli smo do dva-tri konkretna rešenja vezano za platni promet. Krećemo sa platnim prometom, odnosno procedurom za rešavanje platnog prometa između dve države - navodi Abazović.

Ističe da su obezbedili i nesmetan izvoz hrane iz Srbije prema Crnoj Gori, čime će biti umanjena potencijalna kriza. 

Istakao je da su ostala i neka pitanja koja ovom posetom nisu mogla biti rešena, ali koja su, kako kaže, na stolu i koja će, ako bude ovakve energije, sigurno biti rešena u narednom periodu.

- Mi bismo voleli da preko noći možemo sve da rešimo, ali ako imamo kontinuitet dosta nategnutih odnosa, po meni neopravdano, onda mislim da je ovo značajan korak unapred, više koraka unapred -  naglasio je Abazović.

Tanjug/Rade Prelić
 

Što se tiče Temeljnog ugovora koji Crna Gora treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a čiji je radni tekst objavljen neposredno pred posetu Srbiji, Abazović podseća da se na njemu u Crnoj Gori radi od 2012. godine.

- Bez obzira što i tamo postoje ljudi koji imaju tu kolektivnu amneziju, koja je produkt političkih interesa, a ne baš zaborava, radi se u kontinuitetu, radilo se 10 godina. Meni je žao što se to nije završilo u nekom prethodnom periodu, verovatno onda ne bismo danas razgovarali o ovome, ali 43. Vlada je odlučna da sva pitanja, a naročito ona koja značajnije opterećuju javnost, tretira odmah - rekao je Abazović.

Naglasio je da će imati jednak tretman prema svim verskim zajednicama i da, kako i Ustav predviđa, država treba da se bavi državnim poslovima, pošto je sekularna, a crkva da se bavi svojim poslovima.

Najavio je da će Temeljni ugovor potpisati u Crnoj Gori, u terminu o kojem će se tek dogovoriti.

Abazović posle niza sastanaka sa visokim zvaničnicima Srbije razgovarao sa Kristoferom Hilom

Crnogorski premijer Dritan Abazović se tokom dvodnevne posete Srbiji u Beogradu danas sastao i sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom.

Uz objavljenu fotografiju susreta sa Hilom, Abazović je na Tviteru napisao:

- Prijateljski razgovor sa velikim poznavaocem političkih prilika na Zapadnom Balkanu. Nastavljamo intenzivnu saradnju sa našim glavnim spoljnopolitičkim partnerima.

 

 

Abazović se juče po dolasku u prvu zvaničnu posetu Beogradu od preuzimanja funkcije premijera sastao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije - predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Danas je Abazović imao sastanak sa patrijarhom srpskim Porfirijem i predstavnicima Privredne komore Srbije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike