Kome su Kinezi prodali zlato: Za tri i po godine iz Bora otišlo oko šest tona

05.07.2022

13:45

0

Ta količina zlata proizvedena je u jedinoj fabrici za dobijanje zlata u Srbiji

Kome su Kinezi prodali zlato: Za tri i po godine iz Bora otišlo oko šest tona
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ziđin Koper je za tri i po godine prodao Narodnoj banci Srbije 5,74 tone zlata, saopštila je danas ova kompanija.

Ta količina zlata proizvedena je u jedinoj fabrici za dobijanje zlata u Srbiji koja od 18. decembra 2018, kada je kineski Ziđin zaključio ugovor o strateškom partnerstvu sa državom Srbijom i preuzeo 63 odsto vlasništva nad nekadašnjim RTB-om Bor, posluje u sastavu kompanije Srbija Ziđin Koper.

Sve ostaje u Srbiji

Celokupna količina proizvedenog zlata, shodno srpskim zakonima, mora najpre da se ponudi NBS, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi, Srbija Ziđin Koper mogla bi da traži dozvolu za izvoz. To se dosad nije desilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji ostaje u Srbiji.

Prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala deponovanog u trezorima NBS. Malo je, međutim, onih koji znaju da je gotovo sva količina "žutog blaga", koja našu zemlju rangira na 54. mesto u svetu, proizvedena u Srbija Ziđin Koper.

Samo za šest meseci ove godine proizvedeno je, prodato i isporučeno NBS čak 852 kilograma zlata, navodi Ziđin.

Unca 1.800 dolara

Kilogram zlata je 4. jula vredeo 58.119,62 dolara, dok se za finu uncu (31 gram) na Londonskoj berzi plaćalo 1.807 dolara. Zlato je, po oceni stručnjaka, najbolja i najsigurnija investicija, posebno u turbulentnim vremenima u čitavom svetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Znatno veće rezerve

Na drugom mestu na Balkanu je Severna Makedonija sa 6,9 tona zlatnih rezervi, Slovenija sa 3,2 tone i Bosna i Hercegovina koja ima tri tone zlata.

Na poslednjem mestu je Crna Gora sa 1,09 tona, dok Hrvatska nije na listi 100 rangiranih zemalja.

Srbija je u poslednjih šest godina znatno povećala zlatne rezerve i ostvarila skok za osam mesta na listi Svetskog saveta za zlato. U trezorima NBS 2016. godine bilo je 17,9 tona zlata, a Srbija je zauzimala 62. mesto u svetu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike