Dižu provizije i profitiraju: Banke u Srbiji ove godine uvećale zaradu za čak 34 odsto!

08.07.2022

05:35

0

Prihodi po osnovu naknada i provizija koje se odnose na pružanje platnih usluga najznačajnije su uticali na rast profitabilnosti bankarskog sektora ove godine, kažu u NBS

Dižu provizije i profitiraju: Banke u Srbiji ove godine uvećale zaradu za čak 34 odsto!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Banke su u toku prošle godine dva puta podizale naknade i provizije, čak su uvele i nove, a one koje su to propustile u 2021. uradile su ove godine, ili su najavile takav plan. U isto vreme profit bankarskog sektora u Srbiji samo je rastao, kako onaj po osnovu kamata, tako i po osnovu provizija.

Naime, kako su za 24sedam naveli u Narodnoj banci Srbije (NBS), u 2021. bankarski sektor je ostvario pozitivan neto rezultat pre oporezivanja u iznosu od 53,9 milijardi dinara (457 miliona evra).

Neke tarife i 200 odsto skuplje...

- Nivo profitabilnosti bankarskog sektora je dodatno poboljšan u 2022. sa neto rezultatom bankarskog sektora pre oporezivanja za prvih pet meseci ove godine od 29,9 milijardi dinara, što je za 33,8 odsto više nego u istom periodu prethodne godine – ističu u NBS.

Dakle, kada se preračuna u evre, profit banaka je ove godine (od januara do kraja maja) iznosio ukupno 253,4 miliona evra. U isto vreme, podsetimo, provizije banaka drastično su povećane, u 2021. u proseku za 30 odsto, a prema najavama za ovu godinu i mnogo više. Tako će ovog leta naknade za vođenje računa, održavanje kartice, provizije za podizanje novca sa bankomata, mobilno i elektronsko bankarstvo, čekovi, kao i drugi paketi koje nude, otići naviše i više od 200 odsto.

Primera radi, izdavanje serije čekova, umesto 200, koštaće 400 dinara, vođenje računa je skuplje za oko 80 odsto, hitno izdavanje platne kartice je bilo besplatno, a sada je 400 dinara, dok je isporuka na kućnu adresu umesto 50 sada 800 dinara, što je poskupljenje veće od 15 puta. Ako neko želi hitno izdavanje platne kartice, za 48 sati, moraće da izdvoji 700 umesto 500 dinara.

S obzirom na sve to, prosečan korisnik računa, kartica i elektronskih transakcija, bankama mesečno ostavi, prema gruboj računici, najmanje 1.000 dinara na ime raznih naknada.

Prihod od naknada 226 miliona evra

Za to vreme banke sumiraju povećan prihod. Kako navode u centralnoj banci, tokom pet meseci 2022. godine neto prihodi banaka po osnovu kamata zabeležili su vrednost od 57,8 milijardi dinara (489 milina evra), dok neto prihodi po osnovu naknada i provizija u istom periodu iznose 26,7 milijardi dinara (226,3 miliona evra).

Profimedia/Pixabay
Banke od prošle godine stalno podižu cene usluga...

- Konkretno, od 26,7 milijardi dinara, na neto prihode po osnovu naknada i provizija koji se odnose na pružanje platnih usluga se odnosi 21,1 milijarda dinara. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, kategorija neto prihoda po osnovu naknada i provizija koje se odnose na pružanje platnih usluga povećana je za 29,2 odsto, čime je najznačajnije uticala na rast profitabilnosti bankarskog sektora u prvih pet meseci ove godine – kažu u NBS.

Ovakve rezultate NBS pripisuje pre svega "kontinuiranom povećanju kreditne aktivnosti, koja beleži dvocifren međugodišnji rast vođen kako rastom kredita privredi, tako i rastom kredita stanovništvu“.

Kovid im smanjio priliv...

- Ostvareni rezultati bankarskog sektora u 2021. i ovoj godini su pokazatelj povećane efikasnosti, adekvatnosti svih preduzetih mera NBS tokom pandemije, rešavanja pitanja Zberbanke Srbija u najkraćem roku, sistematičnog rešavanja pitanja problematičnih kredita u proteklom periodu, čije je učešće na najnižem istorijskom minimumu od 3,29 odsto na kraju maja 2022. i znatno povoljnijih makroekonomskih kretanja – objašnjavaju u NBS.

S druge strane, u centralnoj banci naglašavaju da je nešto niža profitabilnost u 2020. godini, u uslovima pandemije izazvane kovidom 19, rezultat "konzervativnih pristupa banaka, odnosno većih rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke, tako da su banke, u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom svetskih razmera, u 2020. zadržale oprezan i proaktivan pristup procene očekivanih kreditnih gubitaka“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike