Hitno im treba: Posle radnika na aerodromu Nemci urgentno traže i za ugostiteljstvo

05.07.2022

07:22

0

Autor: 24sedam

Vlada Nemačke je ubrzala proceduru za uvoz radne snage u aviosaobraćaju a ministarka policije sada najavljuje i sličnu debirokratizaciju i za sektor ugostiteljstva

Hitno im treba: Posle radnika na aerodromu Nemci urgentno traže i za ugostiteljstvo
konobar profimedia-0565635456 - Copyright Ilustracija/Profimedia

Udruženje bavarskih hotela i restorana zahteva od savezne vlade u Nemačkoj hitnu pomoć za zapošljavanje stranih radnika, jer je od korone sitaucija u industriji neodrživa.

Da apel neće biti neuslišen pokazuje i reakcija ministarke unutrašnjih poslova, Nensi Faeser, koja najavljuje da će vlada ubrzati procedure kao za aviosaobraćaj, koji je doživeo ovih dana kolaps zbog nedostatka aerodromskih radnika.

- Pandemija je pogoršala problem nedostatka kvalifikovane radne snage, posebno u vazdušnim lukama, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu - rekla je ministarka za agenciju DPA.

Nakon omogućavanja dolaska pomoći iz inostranstva na aerodrome širom Nemačke,  pretpostavljamo da će se ista pravila primenjivati i na druge sektore kao što je ugostiteljstvo, rekao je državni upravnik Tomas Gepert, koji traži i jednake šanse za sve.

– Imigracija radnika iz inozemstva takođe se mora pojednostaviti za sve. Jer ne može da bude sitaucija da naši građani odlaze na godišnje odmore u inozemstvo, a domaće turističke kompanije moraju da odbiju goste jer im nedostaje radnika - zaključio je Gepert.

Nadležna ministarstva nameravaju da predlože izmene propisa kako bi se smanjila birokratija i ubrzalo priznavanje diploma iz inostranstva.

Ali, i pored urgentnosti, u Nemačkoj kažu da neće dopustiti uvoz jeftine radne snage na račun domaćih radnika.

Strani radnici će doći i dobiti „dobre kolektivne ugovore, po posao od kojeg mogu živeti“, rekla je ministarka Faeser.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike