Koliku napojnicu treba ostaviti konobaru a koliko taksisti u Londonu

22.09.2020

16:40 >> 15:41

0

Autor: S.K.

Uobičajeno je ostaviti napojnicu ali malo turista zna koliko

Koliku napojnicu treba ostaviti konobaru a koliko taksisti u Londonu
Copyright Pixabay

Turisti često ne znaju pravu meru u davanju napojnica: neki daju premalo, neki previše. Problem je i tome što se običaji razlikuju od zemlje do zemlje Kako biste izbegli nedoumice i podrugljive poglede, dobro je pre puta se raspitati koliki je uobičajeni iznos napojnice. Donosimo vam mali vodič koliko je uobičajeno dati napojnicu u Londonu.

Ako odsedate u manjem hotelskom ili porodičnom objektu, napojnica nije potrebna, ali će ceniti ukoliko je ostavite. S druge strane, očekuje se da ćete nagraditi osoblje ako odsednete u bilo kom vrhunskom hotelu. Većina londonskih hotela naplaćuje 10-12% naknade za uslugu. Tada napojnica hotelskim sobaricama nije obvezna. Ako ste skloni neurednosti, ipak joj zahvalite napojnicom.

Pixabay

Prilikom naručivanja jela i pića u sobi primenjuje se pravilo naknade od 10-12%. Tada niste dužni da ostavite napojnicu. Ukoliko je date, više će vas poštovati.

Momku koji vam nosi prtljag ili poziva taksi, jedna do dve funte biće dovoljne. Ali ako ste odseli u luksuznom hotelu, moraćete da ostavite pet funti.

U londonskom restoranu obavezno proverite račun. Neki restorani obračunavaju 12-15% naknade za uslugu, drugi ne. Ukoliko vaš račun već uključuje naknadu za usluge, tada napojnica nije potrebna. Međutim, ukoliko naknada za uslugu nije automatski dodata, ostavite napojnicu u iznosu između 10% i 15% od ukupnog iznosa računa.

Za brzu hranu, obroke za poneti ili u restoranima samoposluživanja nije potrebno davati napojnice. Ali u svakom od njih postoji staklena tegla u koju možete ubaciti novac ukoliko ste zadovoljni uslugom. U pabovima bilo koje vrste ostavite napojnicu.

U Velikoj Britaniji taksisti, koji voze čuveni crni taksi, očekuju napojnicu u iznosu od 10 do 15%. Možete naići i na nelegalne taksiste sa kojima cenu vožnje dogovarate unapred. Ali oni nisu dozvoljeni i mogu biti veoma opasni.

I turističkim vodičima ostavite napojnicu u iznosu od 10-15%. Ako vam se ne računa, onda je dobro dati mu dve do pet funti po putniku. Porodice mogu dati napojnicu u iznosu od jedne do dve funte po članu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: turistplus.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike