Čemu da se nadaju vozači: Da li će nam cena goriva i dalje biti "ograničena"?

28.06.2022

05:35

0

Autor: S. G.

Uredba na osnovu koje se određuje maksimalna cena naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji važi još dva dana

Čemu da se nadaju vozači: Da li će nam cena goriva i dalje biti "ograničena"?
gorivo-poskupljenje ANALIZA copy - Copyright Profimedia

Cene naftnih derivata u Srbiji, u maloprodaji, ograničene su još od novembra prošle godine, a na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata koja je nekoliko puta produžavana. Poslednji put je njen rok produžen 31. maja, i to na mesec dana, što znači da važenje uredbe ističe već 30. juna, odnosno za dva dana.

Na osnovu ove uredbe svakog petka se obračunavaju nove cene goriva (bezolovnog benzina BMB95 i evrodizela) u maloprodaji, u skladu sa kretanjem cene nafte na svetskim berzama. Naime, maloprodajna cena goriva formira se na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu se dodaje trgovačka marža koja iznosi sedam dinara po litru. Prosečne veleprodajne cene obračunava Ministarstvo energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova dostavlja ih Ministarstvu trgovine koje utvrđuje najviše maloprodajne cene i to objavljuje do 15 časova.

Cene pod kontrolom?

Iako zvanično još nije poznato da li će uredba ponovo biti produžena, svi su izgledi da hoće. Iako se naftaši ne raduju takvoj odluci jer se još od starta zalažu za ukidanje uredbe i "puštanje tržišta da samo odredi cene“, i oni su uvereni da će Vlada Srbije i dalje na ovaj način "držati cene pod kontrolom“.

Naftaši upozoravaju da je svako ograničavanje cena održivo jedino u kratkom roku, a da ovakva situacija na domaćem tržištu traje predugo i da može dovesti do poremećaja. Naime, kako naglašavaju, cene goriva su niske i kao takve "ne mogu da pokriju troškove uvoza nafte“.

S druge strane, vozači se i sa ovako "kontrolisanim cenama“ bukvalno "hvataju za glavu“, i pitaju se šta bi bilo da nema ograničenja. Naime, Vlada Srbije je početkom februara donela ovakvu uredbu na osnovu koje se svakog petka na isti način usklađuju cene u maloprodaji. Tada je (10. februara) cena evrodizela iznosila 179 dinara, a bezolovnog motornog benzina BMB95 171 dinar po litru.

Skoro pet meseci kasnije, evrodizel je poskupeo za 33 dinara po litru, a BMB95 za 30 dinara, pa je cena od prošlog petka (još aktuelna) na pumpama za evrodizel 212 dinara po litru, a za bezolovni benzin 201 dinar.

Nafta opet uzlaznom putanjom

S obzirom na to da se cena naftnih derivata usklađuje sa cenom nafte, podatak o tome koliko sada košta barel "crnog zlata“ je za sve najznačajniji. Iako se cena nafte na svetskim berzama prethodne nedelje malo smirila, i dalje je iznad 110 dolara (brent nafta).

Profimedia
 

Naime, nakon više od dve nedelje, cena nafte koja je prešla čak i 120 dolara po barelu, konačno se sredinom prošle nedelje spustila na ispod 110 dolara. Tako je cena brent nafte u četvrtak, 23. juna, pala na 109,2 dolara, a američke WTI nafte na 103,5 dolara po barelu, da bi u petak ponovo otišla do skoro 112 dolara (barel brenta).

U međuvremenu je nafta opet poskupela, pa je brent juče popodne, prema podacima portala oilprices (prikazuje cene u realnom vremenu), otišao na oko 113,2 dolara po barelu, a WTI na oko 107,7 dolara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike