Biće nove stolarije za građane: Prvi poziv opštinama u 2022.

02.02.2022

09:24

0

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas javni poziv za lokalne samouprave za energetsku efikasnost, koji će trajati 15 dana

Biće nove stolarije za građane: Prvi poziv opštinama u 2022.
Copyright Profimedia

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas javni poziv za lokalne samouprave u kojem bi trebalo da se prijave za učestvovanje u programu subvencionisanja građanima nabavke stolarije i zamene ložišna na konvencionalna goriva.

- Nakon toga će opštine i gradovi raspisati svoje javne pozive za preduzeća koja će raditi zamenu stolarije i građane, koji će je zameniti. Svi koji žele da zamene svoju stolariju neka se jave na te javne pozive, novca ima dovoljno. Ministarstvo je ove godine obezbedilo 250 miliona evra samo za zamenu stolarije i solarne panele - rekla je ministarka Zorana Mihajlović gostujući na K1 televiziji.

Dodala je da su i lokalne samouprave u svojim budžetima, takođe, obezbedile novac za ovaj posao.

Pola država, pola građani

Ministarka je podsetila da je visina subvencije 50 procenata i da će u najnerazvijenim opštinama ministarstvo učestvovati sa 70 procenata sredstava u zameni stolarije.

- Razgovarali smo sa centrima za socijalni rad da za socijalno ugrožena domaćinstva, koja su i energetski siromašna, mi pokušamo da jednim delom učestvujemo u zameni stolarije.

Ukoliko budemo uspeli to i da uradimo na nacionalnom nivou uspećemo da uštedimo proizvodnju jedne termoelektrane, a to je 15 do 20 procenata naše potrošnje. To za Srbiju znači da može da ima mnogo manju emisiju štetnih gasova i da bude na nivou onih država koje polako kreću da postanu energetski nezavisne - istakla je Mihajlović.

U javnom pozivu koji je raspisan prošle godine javilo se 61 lokalna samouprava i u njima je 6.000 domaćinstava dobilo subvencije za energetsku efikanost.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike