Putarine polako stižu i na magistrale: Raspisan tender za studiju opravdanosti

30.09.2021

09:13

0

Autor: 24sedam

Nakon dugogodišnjih najava, mogućnost da će se u Srbiji plaćati putarina i na putevima koji nisu ranga autoputa polako dobija opipljive oblike

Putarine polako stižu i na magistrale: Raspisan tender za studiju opravdanosti
Copyright RINA

"Putevi Srbije“ raspisali su tender za izradu dokumenta koji treba da analizira potrebu za uvođenjem sistema naplate putarine na novim - budućim deonicama autoputeva ali i na putevima nižeg reda, javlja eKapija.

Cilj Studije je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, da pokaže isplativost uvođenja naplate putarine na pomenutim kategorijama saobraćajnica, za kamione, odnoso komercijalna vozila težine preko 12tona .

Očekuje se da dokument da odgovore na pitanja o svrsishodnosti izrade takve studije i koji sistem za naplatu putarine bi bio optimalan.

- Od uvođenja naplate putarine u Srbiji, uočeno je da veći broj teških teretnih vozila u cilju izbegavanja plaćanja putarine na autoputevima izbegava njihovo korišćenje i kao alternativne koristi puteve nižeg reda, naročitio magistralne puteve I i II reda. Ovo dovodi do pojačanog habanja tih puteva i iziskuje dodatne troškove u njihovom održavanju, a pritom i usporava saobraćaj na ovim putevima, dovodi do povećanja saobraćajnih udesa i direktno umanjuje prihod od naplate putarine na autoputevima – kaže se u objašnjenju razloga za izradu studije.

Studija će uključiti slična rešenja u Evropi, izbor adekvatnog rešenja za Srbiju, tehničko rešenje sistema, procenu troškova, pregled deonica na kojima ima smisla uvođenje naplate putarine na magistralnim putevima, kao i isplativost tog sistema.

Prema ranijim spekulacijama, naplata bi mogla najpre da počne na Ibarskoj magistrali i na putu između Beograda i Niša.

Stručnjaci se slažu da potreba za naplatom putarine na putevima nižeg reda postoji i da je svrsishodna, ali ističu i da se korisnicima zauzvrat mora ponuduti određeni nivo usluge.

Tender za izradu studije otvoren je do 8. oktobra.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike