Srbija će naplaćivati struju za automobile, ali će im smanjiti putarinu

24.02.2021

12:36 >> 13:07

0

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će biti izmenjen zakon kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila na struju na javnim punionicama

Srbija će naplaćivati struju za automobile, ali će im smanjiti putarinu
Copyright Pixabay

Električni automobili u Srbiji više se neće puniti strujom besplatno, a uz vest o struji stiže još jedna, koja se tiče ono malo vlasnika električnih automobila u Srbiji. „Putevi Srbije“ pokrenuli su inicijativu da se za 13 odsto smanji putarina za električna i hibridna vozila, navela je premijerka.

– Subvencionišemo električna vozila, radimo izmene i dopune Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara da bismo mogli da naplaćujemo punjenje iz elektropunjača – rekla je Brnabićeva tokom obilaska naplatne stanice “Beograd” u Vrčinu, gde je pušten u rad punjač za električne automobile.

Ona je napomenula da nema razloga da punjenje na elektropunjačima bude besplatno, što je sada slučaj, dok ostali vozači plaćaju gorivo.

Pročitatje još:

– Naplaćivaćemo, ali ćemo davati dodatne podsticaje. „Putevi Srbije“ su predložili, i to je fenomenalna inicijativa, da za 13 odsto smanjimo putarinu za električna ili hibridna vozila sa elektronskom naplatom, zato što je za toliko manje zagađenje, ili i nešto više. Dajemo subvencije jer želimo  da ljudi polako prelaze na ovaj vid vozila – rekla je Brnabićeva.

Premijerka je kazala i da očekuje da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji, koji je danas otvoren na naplatnoj stanici kod Vrčina, doprineti boljoj bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Ona je ukazala da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji omogućiti i da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj brzini kojom su se kretali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike