Danas dan D za kamate: Da li će nam dinarski krediti opet poskupeti?

09.06.2022

05:35

0

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici odlučuje o iznosu referentne kamatne stope koja je sada dva odsto

Danas dan D za kamate: Da li će nam dinarski krediti opet poskupeti?
dinarski kreiditi analiza1 copy - Copyright Profimedia

Svi danas pomno prate, a posebno građani koji imaju kredite u dinarima, šta će odlučiti Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS). Da li će, kao na sednici u maju, a prethodno i u aprilu, opet povećati referentnu kamatnu stopu, što će dovesti do rasta kamata i poskupljenja dinarskih kredita.

Podsetimo, IO NBS je na sednici 12. maja odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od dva odsto, koliko sada iznosi.

"Kamate na najnižem nivou"

Prema rečima Mirjane Miletić, direktorke Odeljenja za monetarnu analizu i izveštavanje u NBS, povećanje referentne stope se prvo odražava na kamatne stope na međubankarskom tržištu novca (beonia, belibor).

- Taj prenos se odvija u najkraćem roku i u principu je potpun, a zatim se preko kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca, koje predstavljaju cenu izvora finansiranja za banke, prenosi na kamatne stope na kredite – istakla je ona nakon prethodne sednice IO NBS, objavljeno je na sajtu NBS.

Kako je objasnila, kamatne stope na dinarske kredite privredi i stanovništvu u Srbiji kreću se oko svojih najnižih nivoa.

- U martu su za privredu iznosile 3,6 odsto, a za stanovništvo 8,4 odsto, što je blizu njihovih najnižih vrednosti do sada, tako da i ako dođe do povećanja stopa na kredite pod uticajem aktuelnog povećanja referentne kamatne stope, uslovi dinarskog zaduživanja i dalje će ostati relativno povoljni - naglasila je ona.

Banke mogu smanjiti marže, ali...

Takođe, ona je istakla da treba imati u vidu da nekada prođe i nekoliko meseci dok se referentna kamatna stopa ne prenese na kamatne stope na kredite, kao i da taj prenos ne mora uvek da bude kompletan.

- U uslovima pojačane konkurencije u bankarskom sektoru i nastojanja banaka da zadrže klijente, deo povećanja referentne kamatne stope banke mogu kompenzovati smanjenjem svojih marži, tako da taj prenos ne bude potpun - kaže Mirjana Miletić.

24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia
Od njih zavisi: Šta će danas odlučiti NBS?

Pored toga, ona je naglasila da na našu privredu više utiču odluke Evropske centralne banke (ECB) nego američkog Feda, jer sa zonom evra ostvarujemo znatno jače trgovinske i finansijske veze nego sa SAD. U tom kontekstu, ona je istakla da su očekivanja tržišta da ECB od septembra pa do do kraja godine počne da povećava kamatne stope.

- Zbog jačih inflatornih pristisaka ECB ima potrebu za reakcijom, ali su s druge strane očekivanja rasta privrede evrozone korigovana naniže, pa će ECB svakako biti oprezna u donošenju odluka. I kamate na domaćem tržištu za kredite indeksirane u evrima su blizu najnižih nivoa. Privreda je u martu imala kamatnu stopu od 2,3 odsto, a građani 3,5 odsto – naglasila je Mirjana Miletić.

Šta je ključno?

Prema njenom mišljenju, dalje odluke NBS oko monetarne politike zavisiće od kretanja ključnih faktora inflacije iz domaćeg i međunarodnog okruženja.

- U zavisnosti od geopolitičkih dešavanja, inflacije i kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, NBS će procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarne politike ili efekti dosadašnjih zaoštravanja obezbeđuju da se inflacija u određenom roku vrati u granice cilja – kaže ona.

Profimedia
Inflacija sve veća...

NBS će, kako dodaje, prilikom donošenja odluka imati u vidu i cenovnu i finansijsku stabilnost u srednjem roku, ali i kakav bi uticaj eventualno zaoštravanje monetarne politike imalo na ukupnu makroekonomsku stabilnost.

I ECB diže kamate?

S obzirom na to da odluke ECB, kako je i Mirjana Miletić istakla, i te kako utiču i na srpsku privredu, zanimljivo je da ćemo danas saznati kakvi su naredni potezi i Evropske centralne banke.

Naime, kako je juče preneo CNBC, očekuje se da će ECB danas potvrditi svoju nameru da poveća kamatne stope već sledećeg meseca.  

- Nekoliko članova Upravnog saveta ECB je već "otvoreno" za povećanje od 50 baznih poena - rekao je Mark Vol, glavni ekonomista Dojče banke.

Pixabay
I EU valuta gubi na vrednosti

Stručnjaci smatraju da je to očekivani potez jer je inflacija za 19-članu zonu evra u maju dostigla još jedan rekordni nivo. Ključno pitanje je, navodi CNBC, koliko će ta promena kamatne stope biti agresivna u narednim mesecima.

Od drugih zavisi...

Toma Ćukić, konsultant i bivši bankar, kaže za 24sedam da kriza nastala zbog dešavanja na teritoriji Ukrajine i posledični odnosi između Rusije i ostalih zemalja izazivaju još uvek umerene posledice na privredu i geopolitičke uslove.

- Međutim, i bliska budućnost je neizvesna u tom smislu, što jednako izaziva neizvesnost u predviđanjima kretanja referentnih kamatnih stopa. Euribor beleži blagi rast, britanska kamatna stopa doživela je najviši nivo u poslednjih 13 godina, dok su federalne rezerve SAD povećale stopu na najviši nivo u poslednjih 20 godina. NBS je referentnu stopu uvećala na dva odsto u maju ove godine, čak 0,5 odsto više od prethodnog nivoa ove stope – naglašava Ćukić.

Iako je NBS, kako dodaje, u obrazloženju tvrdila da projekcije ne ukazuju na dalji značajan rast inflacije u pravcu kraja ove godine, to je neizvesno.

- Celokupna globalna društveno-politička situacija ograničava procene i definisanju referentnih kamatnih stopa sve više daje karakter reakcije. U tom smislu, NBS će pri definisanju kamatne stope najverovatnije uzeti u obzir reakcije vodećih zemalja, ali i činjenicu da je stopa već povećana u maju – smatra Ćukić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike