SAZNAJEMO Banke već podigle rate kredita u dinarima: Zbog rasta inflacije poskupljuju i bankarske pozajmice

09.05.2022

18:55

0

Autor: 24sedam

Kako i u kojoj meri referentna stopa NBS, koja je nedavno povećana, utiče na cenu kredita u srpskoj valuti

SAZNAJEMO Banke već podigle rate kredita u dinarima: Zbog rasta inflacije poskupljuju i bankarske pozajmice
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Samo mesec dana nakon što je Narodna banka Srbije povećala kamatnu stopu sa jedan na 1,5 odsto, banke u Srbiji klijentima na ime rata dinarskih kredita već "skidaju“ više novca.

Tako je Beograđanka Slavica G. (48) u petak dobila SMS od svoje banke u kome se navodi da će joj na ime rate keš kredita biti skinuto 50 dinara više nego prošlog meseca.

- Više od četiri godine otplaćujem dinarski kredit, i moram reći da mi se za to vreme kamata smanjivala. Međutim, sada je tome očigledno kraj i, nažalost, samo će rasti. A vidim da su brže-bolje podigli rate, pa mi je tako prošlog meseca rata bila 14.796 dinara, a pre neki dan su mi "skinuli" 14.846 dinara – kaže nam Slavica.

Da li nas čeka "divljanje" kamata?

Kako objašnjava, ona je 2018. podigla gotovinski kredit u dinarima, a godišnja kamata (nominalna kamatna stopa) iznosila je 7,38 odsto. Za isti taj kredit (vredan oko 700.000 dinara), nominalna kamatna stopa do prošlog meseca iznosila je 5,44 odsto. Za sve to vreme je i rata ovog gotovinskog kredita, zbog pada kamate, bila manja, pa je pre četiri godine iznosila oko 15.500 dinara, da bi krajem prošle godine pala na 14.790 dinara.

A kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize i drastičnog rasta kamata u tom periodu. Tako je, na primer, 2008. godine kamatna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto. Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se pet godina kasnije (2018) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

Spuštanje referentne stope NBS je dosta pojeftinilo dinarske kredite, čije su se kamate sa 23 odsto godišnje, spustile na sadašnjih od četiri do 5,5 odsto.

Međutim, tom periodu sada je očigledno došao kraj. Nažalost, podizanje cena uvek je išlo brže od njihovog spuštanja, pa se može očekivati da će gotovo svakog meseca rate kredita rasti.

Jači inflatorni pritisci

Inače, kada je početkom aprila NBS povećala referentnu stopu, i sama je istakla da je inflacija glavni krivac za ovakvu odluku. Izvršni odbor NBS je, kako su objasnili, donoseći ovakvu odluku, imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu jači i da su postojanijeg karaktera nego što se prethodno očekivalo.

- To zahteva dodatno zaoštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja – rekli su u NBS.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

IO NBS je konstatovao, dodaju, da je međugodišnja inflacija, koja je u februaru iznosila 8,8 odsto, i dalje u najvećoj meri vođena rastom cena hrane i energenata.

- Od sredine 2021. godine intenziviran je rast uvoznih i proizvođačkih cena, što je uticalo na više cene energenata i svetskih cena primarnih proizvoda, uz prisutne više troškove transporta, kao i zastoje u snabdevanju i nestašice pojedinih inputa u proizvodnji na globalnom nivou – naveli su u NBS.

Pored povećanih troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja, kako kažu, na rast cena hrane na domaćem tržištu uticala je i prošlogodišnja suša.

- Takođe, neizvesnost koja je karakterisala međunarodna robna i finansijska tržišta prethodnih meseci usled pojave novih sojeva virusa korona pojačana je efektom geopolitičkih tenzija i izbijanjem krize u Ukrajini. To je za posledicu imalo dodatan, znatan rast cena energenata, svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i metala, koje su se približile istorijski najvišim nivoima ili ih čak premašile, što povećava rizike da bi inflatorni pritisci mogli biti veći od očekivanih i prisutni u dužem periodu - naglasili su u našoj centralnoj banci.

Zavisi i od poslovne politike

Da zbog podizanja referentne stope NBS možemo očekivati blagi rast kamata, smatra i profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić. Ipak, kako ističe, to će zavisiti od poslovne politike svake banke.

- Kod nekih će doći do blagog povećanja kamata, ali ne dramatičnog. To je mera naše NBS i odnosi se samo na dinarske kredite i za sve ostale proizvode. Dakle, to se ne odnosi samo na gotovinske kredite, već i na kartice ili dozvoljeni minus – rekao je ranije za 24sedam Grubišić.

On dodaje i da se može očekivati da pojedine banke, da bi bile konkurentne na tržištu, ipak neće korigovati kamate, već će smanjiti svoju maržu, da bi stope ostale na istom nivou.

Grubišić očekuje da će NBS do kraja godine još nekoliko puta menjati referentnu stopu.

- Jer kada se preokrene trend, to znači da ste detektovali i priznali da inflacija predstavlja problem i da ste rešili da koristite ovaj instrument monetarne politike u borbi protiv inflacije - objašnjava Grubišić.

S obzirom na to da se već ove nedelje očekuje sednica IO Narodne banke, uskoro ćemo saznati da li će opet podići referentnu stopu i da li će nam i koliko još poskupeti dinarske pozajmice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike