Zašto Narodna banka brani dinar: Neće dozvoliti da nam valuta "sklizne"

26.03.2022

06:35

0

Iz centralne banke poručuju da će nastaviti da deluju kako bi stabilnost dinara bila očuvana i da za to imaju dovoljno sredstava, ali i umeća. Ipak, ne slažu se svi sa tim

Zašto Narodna banka brani dinar: Neće dozvoliti da nam valuta "sklizne"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stabilnost deviznog kursa je važnija od svega. Ona je presudna za rast poslovnog, investicionog i potrošačkog poverenja, i preduslov je sveukupne stabilnosti. Ovako se može sažeti stav Narodne banke Srbije po pitanju kursa dinara, i objasniti zašto će, kako tvrde, nastaviti da kontinuirano deluju kako bi stabilnost domaće valute bila očuvana. A za to, opet tvrde, imaju "sasvim dovoljno sredstava i umeća“.

- Narodna banka Srbije će nastaviti da kontinuirano deluje kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu dočekali smo s rekordno visokim nivoom deviznih rezervi, preko 16 milijardi evra, i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost – objasnili su za 24sedam u NBS.

Izvoz se ne stimuliše kursom

Oni naglašavaju da uspevaju da odgovore i na sve zahteve privrede za devizama, i da se ni na koji način ne može govoriti o "precenjenom" dinaru zbog kojeg "trpe izvoznici“ jer se, kažu, izvoz ne stimuliše kursom, već strukturnim politikama.

- Na dug rok izvoz se pre svega stimuliše na način na koji se u Srbiji to radi godinama, a to je izgradnjom izvoznih kapaciteta i uključivanjem u globalne proizvodne i uslužne lance. Za sve to je neophodna stabilnost u svakom pogledu, stabilnost cena, finansijska, fiskalna i politička stabilnost. U otvorenoj ekonomiji poput naše, preduslov sveukupne stabilnosti i rasta poslovnog, investicionog i potrošačkog poverenja jeste stabilnost deviznog kursa – kažu u NBS.

Kako navode, i deviznih sredstava i strane gotovine ima dovoljno.

- Razloga za povlačenje depozita iz banaka, u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti razloga za pojačanom kupovinom strane valute u menjačnicama nema – ističu u centralnoj banci.

Ne sme biti prekida snabdevanja

Oni kažu i da NBS obezbeđuje i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri i pojačano i bez odlaganja snabdeva banke stranom gotovinom.

Nekada su kupovali devize...

U NBS naglašavaju i da je visok nivo deviznih rezervi poslednjih godina dodatno ojačan u uslovima aprecijacijskih pritisaka u kojima je NBS kupovala devize kako bi ublažila prekomerne oscilacije deviznog kursa u pravcu jačanja domaće valute.

- NBS je u februaru u aktivnostima na deviznom tržištu neto prodala 605 miliona evra, u uslovima povećane tražnje za devizama koja je bila rezultat ne samo pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize, već i nastavka intenzivnije kupovine deviza od strane uvoznika energenata, prisutne od oktobra 2021. godine – kažu u NBS.

- Pored toga, NBS je naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom, kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana. Tim povodom NBS je pojačala i kontrolu rada menjača. Poslednjih dana, primetno je da su blagovremene i adekvatne mere centralne banke dale rezultate i da se situacija polako vraća u normalne tokove – navode u NBS.

S druge strane, stručnjaci pre svega ističu da Narodna banka u praksi već dugo vodi politiku "fiksnog“ kursa, iako je zvanično kurs "fluktuirajući".

- U periodu od prethodnih nekoliko godina, kurs dinara prema evru zakucan je na 117,5 dinara i gotovo da se menjao samo u drugoj decimali. To je nemoguće postići tržišno, nijedna valuta ne stoji tako fiksno na tržišnim osnovama. Ako toj činjenici pridodamo perspektivu makroekonomskih dešavanja i aktivnosti NBS, nije teško zaključiti da kursom dinara prema evru upravlja NBS, i to politikom fiksnog kursa koja, kao i svaka politika koja ograničava prirodne tokove, nije održiva – kaže za 24sedam Toma Ćukić, konsultant i bivši bankar.

Manje održiva politika...

Prema njegovim rečima, NBS uspešno sprovodi ovu politiku primenom dva ključna instrumenta.

- To postiže kroz referentnu kamatnu stopu i intervencije na međubankarskom deviznom tržištu. Pre nego što se postavi pitanje da li takvu politiku možemo da priuštimo na duži rok, možda je uputno zapitati se iz kojih razloga se ovakva politika sprovodi – napominje Ćukić.

Profimedia
NBS ne da dinaru da padne

On navodi da je vrednost turske lire u periodu od 2019. do danas pala za dva i po puta u odnosu na evro.

- I druge okolne zemlje u regionu brane primer dopuštene inflacije. Stoga se prvenstveno postavlja pitanje: iz kojih razloga naša zemlja bira drugačiju politiku, manje održivu, i da li razlozi leže u političkim ili ekonomskim interesima? Verujem da raspoloživa sredstva imamo za fiksiranje kursa, ali ne i dugoročno, i svakako ne u količini koja je opravdana pod uslovima trenutne politike NBS – zaključuje Ćukić.

Moralo bi sve da se menja

I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić ističe da NBS vodi politiku "fiksnog“ kursa dinara.

- Postavlja se pitanje da li je takva politika održiva. Srbija ima velike devizne rezerve, tako da ona jeste održiva i mogla bi, ako želi, da trajno održi kurs dinara na sadašnjem nivou – naveo je on na nedavno održanom predstavljanju publikacije "Kvartalni monitor".

Ipak, kako kaže, to podrazumeva da se dinar emituje i povlači samo kroz operacije na deviznom tržištu.

- Znači, tada nema otkupa korporativnih obveznica kao što je bilo prošle godine. Takva politika, da bi bila trajno primenljiva, podrazumeva i da se drugi instrumenti monetarne politike podrede njoj, ali i fiskalna politika i politika dohodaka – smatra Arsić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike