Građani oprezni: Samo četiri odsto korisnika kredita koristi najskuplju bankarsku pozajmicu, gde kamata ide i do 30 odsto!

12.02.2021

06:53 >> 06:49

0

U centralnoj banci objašnjavaju za 24sedam koja vrsta kreditiranja građana je najskuplja i upozoravaju o čemu treba voditi računa

Građani oprezni: Samo četiri odsto korisnika kredita koristi najskuplju bankarsku pozajmicu, gde kamata ide i do 30 odsto!
Copyright Pixabay

Da bankarske pozajmice u vidu dozvoljenog minusa po tekućem računu svuda u svetu, pa i u Srbiji, predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, kako upozorava i Narodna banka Srbije, građani očigledno dobro znaju jer mali broj klijenata koristi ovu uslugu.

Naime, kako za 24sedam kažu u NBS, samo četiri odsto korisnika svih kredita stanovništvu koristi usluge dozvoljenog minusa i kreditne kartice. Koliko građane “košta“ dozvoljeni minus pokazuje podatak centralne banke po kome, prema poslednjim raspoloživim podacima za decembar 2020. godine, prosečna kamatna stopa na dozvoljeni minus iznosi 29,3 odsto na godišnjem nivou.

Jednokratna pozajmica

U slučaju da neko prekorači dozvoljeni limit, i cena je veća pa će tako, prema navodima NBS, na kamatu izdvajati u proseku i čak 34,3 odsto.

U praksi to znači da će korisnik dozvoljenog minusa u iznosu od 30.000 dinara, na ime kamate godišnje morati da izdvoji još 8.790 dinara. Inače, kako upozoravaju i sami bankari, klijenti uglavnom nisu svesni da je ova “pozajmica“ jednokratna, odnosno da samo jednom mogu da “povuku“ dozvoljeni minus, a da sve vreme na njega plaćaju kamatu.

Narodna banka upozorava građane da se oprezno zadužuju; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Takođe, u svim bankama nakon godinu dana od kako je “povučen“ novac odobren po osnovu dozvoljenog minusa, korisnik na svom računu mora da nadoknadi taj iznos i barem jedan dan bude u plusu, što je otežavajuća okolnost jer većina građana “ispuca“ celu platu pa se dovija kako da je nadoknadi.

Ceh će biti mnogo veći ako, u slučaju da nema dovoljno novca na računu, korisnik uđe u nedozvoljeni minus jer je i kamata veća. Tako će, na iznos minusa od 30.000 dinara klijent banke plaćati godišnje još 10.320 dinara po osnovu kamate na nedozvoljeni minus koja u proseku iznosi 34,3 odsto.

Nešto povoljnije kreditne kartice

Druga po redu najskuplja bankarska usluga, prema navodima NBS, svakako je kreditna kartica. Kako kažu u NBS, kamatne stope na dug po kreditnim karticama su niže i u proseku su u decembru 2020. iznosile 22,3 odsto.

Ni kreditne kartice nisu mnogo jeftinije; Michal Jarmoluk/Pixabay

– Za razliku od troškova navedenih vidova zaduživanja, prosečne ponderisane kamatne stope na ukupne dinarske kredite stanovništvu su u decembru iznosile 8,5 odsto i smanjene su u odnosu na maj 2013. godine za 12,1 procentni poen. Pad kamatnih stopa kod svih tipova bankarskih proizvoda u prethodnom periodu ostvaren je zahvaljujući postignutoj makroekonomskoj stabilnosti, ublažavanju monetarne politike NBS i jačanju zdrave konkurencije među bankama – naglašavaju u NBS.

U centralnoj banci ističu da ove kamatne stope beleže značajan pad u prethodnih sedam godina kao rezultat ublažavanja monetarne politike NBS, a da su u padu i kamatne stope na evroindeksirane gotovinske kredite, kao rezultat smanjenja kamatnih stopa na evro tržištu novca, ali i pada premije rizika zemlje.

– Tome su doprineli u većoj meri i domaći faktori, a pre svega cenovna i finansijska stabilnost, kao i smanjenje eksterne i fiskalne neravnoteže, tako da kamatna stopa na evoindeksirane gotovinske kredite trenutno iznosi 2,9 odsto – kažu u NBS.

Dinarski keš krediti popularniji

Međutim, kako dodaju, građani Srbije u znatno većoj meri uzimaju gotovinske kredite u dinarima od kredita u evro znaku (gotovo celo stanje odobrenih gotovinskih kredita se odnosi na kredite u dinarima), čemu doprinosi veći pad dinarskih kamatnih stopa, kao i činjenica da za zaduživanje za ove namene u dinarima nije potrebno obavezno učešće od 30 odsto, za razliku od evroindeksiranih kredita.

Pročitajte još

Narodna banka Srbije ukazuje da bi prilikom zaduživanja građani trebali da imaju u vidu svoje potrebe, ali i troškove koji proističu iz korišćenja različitih vidova zaduživanja kod banaka i sopstvene realne mogućnosti njihovog urednog vraćanja, i da prema tome odmere i obim korišćenja kredita.

Pozajmice u vidu dozvoljenog minusa po tekućem računu svuda predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja neizvesni, a NBS je uvek upozoravala građane da bi ih trebali koristiti samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu. Odluku o korišćenju ove vrste pozajmice građani bi trebalo da donose na bazi informacija o tome koliko dozvoljeni minus košta, a zatim i kreditna kartica ili potrošački kredit. Sasvim je sigurno da će cena biti opredeljujući faktor kod odabira određenog finansijskog proizvoda – napominju u NBS.

Ipak, kako ističu, zbog dužeg roka i niže kamatne stope građani u Srbiji mnogo više koriste gotovinske kredite i kredite za refinansiranje postojećih obaveza, kupovinu trajnih dobara i slično, nego preskupe pozajmice po tekućem računu.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike