Stiže prvi srpski token, hoće li to pomoći domaćem tržištu kriptovaluta?

03.06.2022

05:33

0

Prvi proizvod digitalne finansijske imovine u Srbiji očekuje se za nekoliko nedelja

Stiže prvi srpski token, hoće li to pomoći domaćem tržištu kriptovaluta?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

U očekivanju prvog srpskog tokena poznavaoci tržišta kriptovaluta objašnjavaju da direktnih posledica na ovo tržište u Srbiji verovatno neće biti.

- Ne vidim trenutno da će bilo kakve direktne posledice biti po tržište kriptovaluta u Srbiji jer su to tržište i ono na kojem će biti ti tokeni potpuno odvojeni. Ti tokeni se neće pojaviti na tržištu, već će ih otkupljivati izdavač, pa su izolovani od ostatka tržišta, i domaćeg i globalnog – kaže za 24sedam o prvom srpskom tokenu Aleksandar Matanović, suosnivač i direktor prve srpske kripto menjačnice ECD.rs.

Sve je neizvesno

Posledice, kaže, mogu biti samo posredne, jer se pojavom tokena promoviše digitalna imovina generalno, ukazuje se pažnja javnosti na nešto što nije klasično finansijsko tržište, i to je svakako dobro i za kriptovalute.

Srpski digitalni token stiže "u nevreme“, kada kriptovalute i digitalna imovina trpe ozbiljan pad vrednosti, ali i udarac na imidž blokčejna i digitalnih finansija kao superiornijeg od klasičnog finansijskog sveta.

Svet je ponovo u turbulentnoj fazi i, kaže Matanović, tu se trenutno "ništa ne zna“.

- Tržište se stabilizovalo poslednjih nekoliko nedelja, nakon velikog pada zbog incidenta sa lunom. Ali mislim da je i dalje neizvesnost dominantan osećaj kod investitora. I to ne samo kada su u pitanju kriptovalute, nego i akcije i druga imovina. Svi čekaju da vide da li će tržišta da krenu na jednu ili drugu stranu, i to se vidi po smanjenim obimima trgovine – objašnjava Matanović.

Naš sagovornik ističe da se ipak odnos investitora prema kriptovalutama suštinski nije mnogo promenio, iako se možda stiče utisak u medijima da su one sad manje popularne.

Prvi srpski finansijski token za par nedelja

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je ove sedmice izdavanje prvog digitalnog tokena u Srbiji. Beogradskoj firmi „Finspot“ dozvoljeno je objavljivanje „belog papira“ za inicijalnu ponudu 35.250 finspot faktoring tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara, a ukupne vrednosti inicijalne ponude od 35,25 miliona dinara (oko 274.000 evra).
Kada kompanija objavi dokument, koji je prospekt za investitore u kojem stoji ko ga i za šta izdaje, kao i šta nudi, ulagači će moći da kupe ovu svojevrsnu digitalnu preferencijalnu (nevlasničku) akciju, odnosno da token ulože u jednu od četiri investicione opcije koje firma nudi. U prvom ciklusu nudi se kamata od sedam do 10 odsto. Kada dođe vreme naplate, investitor dobija kamatu i odlučuje da li ulaže ponovo ili prodaje token kompaniji.

- Famozna luna jeste malo poremetila utisak, ali kretanje vrednosti kriptovaluta je u prilično bliskoj korelaciji sa, recimo, kretanjem vrednosti akcija ili drugih klasičnih finansijskih tržišta. Zahuktala inflacija utiče na sve jednako negativno, ali ako potraje svakako se može očekivati da investitori počnu da beže od klasičnog novca koji ubrzano gubi vrednost. Onda ćemo tačnije znati na čemu smo – napominje Matanović

Tržišta kriptovaluta su bila posebno potresena u maju, kada je popularni token tera luna izgubio 99 odsto svoje vrednosti, povlačeći nadole i druge stejblkoine, odnosno kriptovalute koje su vezane za neku drugu vrednost - kriptovalutu, klasičan novac (fiat novac) ili fizičku robu kojom se trguje na berzi.

Tera luna je pala sa aprilskih 118 dolara praktično na nulu 13. maja. To je dodatno oborilo i vrednosti velikih kriptovaluta koje su samo u jednoj nedelji pale za 35 odsto.

Najpopularnija kriptovaluta, bitkoin, oštro ide nizbrdo od polovine novembra, a u maju ove godine vrednost joj je pala sa nivoa od 40.000 dolara na manje od 30.000. To je nivo na kome se sada stabilizovala.

Screenshot:coinmarketcap.com
 

Slično je bilo i sa takođe popularnim eterijumom, koji je u maju sa 2.800 dolara potonuo na manje od 2.000. Trenutno se kreće između 1.800 i 1.900 dolara.

Ali, kao što smo rekli, nisu samo kriptovalute ozbiljno gubile na vrednosti od početka ove godine.

Finansijski gigant „Pejpal“ je u isto vreme izgubio oko 60 odsto vrednosti akcije. Ni „Fejsbuk“ nije prošao mnogo bolje, sa manjkom većim od 40 odsto, a popularni „Netfliks“ je izgubio čak neverovatnih 70 odsto.

Drugi tehnološki velikani, „Gugl“, „Amazon“, „Epl“ ili „Majkrosoft“, prošli su tek nešto bolje, sa gubitkom između 20 do 30 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike