Doplata od 30 evra za gorivo za sve čarter-letove: Poskupljenje najavili "Er Srbija", YUTA i turističke agencije

26.05.2022

12:18

0

Veće cene važe za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane

Doplata od 30 evra za gorivo za sve čarter-letove: Poskupljenje najavili "Er Srbija", YUTA i turističke agencije
Copyright Pixabay

Turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo svim putnicima koji su uplatili svoje letnje aranžmane, i to od 30 i više evra za čarter-letove, u zavisnosti od pojedinačnih destinacija, zbog velikih oscilacija cena naftnih derivata.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju "Er Srbije", YUTA i turističkih agencija zakupaca čarter-letova, za ovu turističku sezonu doplata za gorivo je neophodna, budući da je zbog velikih turbulencija na svetskom tržištu naftnih derivata u prethodnih pet meseci cena avio-goriva porasla je za oko 100 odsto.

Imajući u vidu da je cena goriva jedan od ključnih elemenata cene čarter-letova, da bi se obezbedila sigurna realizacija ugovora potpisanih sa turističkim agencijama zakupcima, "Er Srbija" je bila prinuđena da koriguje prvobitne cene zakupa aviona za potrebe čarter-letova i da potpiše anekse ranijih ugovora sa turističkim agencijama.

Posledično, turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, a koje će se kretati od 30 i vše evra po putniku, zavisno od pojedinačnih destinacija, odnosno dužine leta.

Nacionalna avio-kompanija i turističke agencije dogovor o čarter-letovima za ovu sezonu postigli su krajem 2021. i početkom 2022. godine, a u međuvremenu su na tržištu naftnih derivata nastupile okolnosti koje u tom trenutku nije bilo moguće predvideti.

- Cene avio-goriva dostigle su svoj višegodišnji maksimum, pa je samim tim bila neminovna i korekcija cena zakupa čarter-letova, odnosno uvođenje pomenute doplate za gorivo, imajući u vidu da su prethodne cene bile projektovane na osnovu drastično drugačijih uslova na tržištu avio-goriva - piše u saopštenju.

"Er Srbija" i turističke agencije će nastaviti da zajednički prate kretanja na tržištu naftnih derivata, a u slučaju pada cena avio-goriva, cene letova će biti korigovane naniže.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike