Nafta nastavila da raste: Veća tražnja pogurala na 113 dolara

23.05.2022

09:14

0

Uspon cene crnog zlata, započet prošle nedelje, nastavlja se i ove, podstaknut snažnom tražnjom u SAD, oskudnom ponudom i slabljenjem dolara

Nafta nastavila da raste: Veća tražnja pogurala na 113 dolara
Pixabay

Evropska nafta tipa brent ojačala je na 113,5 dolara po barelu na azijskom trgovanju, a cena američke nafte WTI je porasla za 0,5 odsto, na 111 dolara za barel.

Na trend rasta uticala je jaka američka potražnja za gorivom uoči glavne sezone putovanja koja tradicionalno počinje za vikend na Dan sećanja krajem maja i završava se na Praznik rada u septembru.

Analitičari kažu da, uprkos strahovanju da će rast cena goriva potencijalno smanjiti potražnju, podaci kompanija „TomTom“ i „Gugl“ ukazuju na povećanje mobilnosti poslednjih nedelja i na sve veći broj ljudi na putevima.

Utiče i dolar

Slabljenje američkog dolara koji naftu čini jeftinijom za kupce koji poseduju druge valute takođe je doprinelo povećanju potražnje.

Rast cena "crnog zlata" je, s druge strane, ograničila zabrinutost vezana za napore Kine da merama lokdauna uguši kovid, mada je najavljeno da bi Šangaj posle skoro dvomesečnog karantina trebalo ponovo da se otvori 1. juna.

Zatvaranja u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, ugrozila su industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, zbog čega je vlada minulog petka donela set mera za podsticanje ekonomije, među kojima je i veće smanjenje kamate na hipoteke nego što se očekivalo.

Analitičari banke AZN kažu da su korona mere ograničenja privremeno ukočile kinesku potražnju za energentima i predviđaju da će usvojeni set podsticaja doprineti rastu industrijske proizvodnje u drugoj najsnažnijoj globalnoj ekonomiji.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti