Cene turističkih aranžmana otišle u nebo: Da li ćemo i pored toga ići na more?

20.02.2022

09:07

0

Ekonomisti uopšte nisu iznenađeni porastom cena turističkih usluga

Cene turističkih aranžmana otišle u nebo: Da li ćemo i pored toga ići na more?
santorini-g38d167d47_1920 - Copyright Profimedia

Kako se epidemiološka situacija smiruje, većina zemalja u Evropi postepeno ukida mere protiv koronavirusa, što znači da ćemo moći lakše da putujemo i organizujemo odmor. 

Međutim, ove godine problem neće predstavljati korona mere, već najavljeno povećanje cena za letnje destinacije koje su veće za petinu u odnosu na 2019. godinu. 

Profimedia
 

Grčka je omiljena destinacija naših ljudi, a cene turističkih aranžmana drastično su poskupele. Do poskupljena je došlo zbog energenata kojima je cena porasla i samim tim su cene gotovo svih proizvoda vrtogalvo skočile. 

- Radna snaga koja dolazi iz Bugarske više nije prisutna, poskupela je cena radnog sata i sve je to automatski podiglo cenu apartmanskog smeštaja. Što se tiče hotelskog smeštaja, smanjen je obim soba koje su na raspolaganju a samim tim povećana je cena zakupa hotelskog smeštaja - rekao je Dejan Bukarica iz turističke organizacije. 

Pored nama voljene Grčke i Turska je prošlog leta povećala cene koje se neće menjati ni ove sezone. Očekuje se da Italija koja predstavlja još jednu popularnu destinaciju, otvori ulazak 1. maja, a stručnjaci veruju da će poskupljenja biti.

Profimedia
 

Naši turisti več putuju u Španiju, a tamo su cene iste kao što su bile i pre korone. Što se tiče takozvanih dalekih destinacije, one se polako otvaraju. 

- U ovom trenutku najtraženiji su Zanzibar, Maldivi i Dominikanska republika. Gledamo da imamo dobre konekcije sa avio-kompanijama, da unapred kupujemo karte i na taj način zaštitimo cene, ali te cene su zaista povoljnije u odnosu na one pre pandemije jer se avio-kompanije na tim dalekim letovima trude da povrate ono izgubljeno kroz povoljnije cene - izjavio je Andrej Todorović iz turističke agencije. 

Međutim, ekonomisti uopšte nisu iznenađeni porastom cena turističkih usluga. 

- Ja mislim da je faktor koji su mnogi zanemarili visoka inflacija u evrozoni. Prošle godine je ona bila preko pet odsto i kad imate takvu inflaciju za očekivati je da imate i rast cena usluga, posebno u turizmu. Turistički biznis je trpeo velike gubitke tokom 2020., u nešto manjoj meri i 2021. i ovo je godina kada oni žele da to isprave i da se vrate na normalan režim poslovanja - rekao je ekonomista Goran Nikolić.

Profimedia
 

Države koje se nalaze na severu Evrope ukinule su skoro sve kovid mere. Pored ovih zemalja to su učinili i Britanci, a Nemačka će se tokom marta vratiti normalnom životu. 

Građani ovih zemalja su najveći evropski putnici. Još jedna stvar koja će uticani na cenu aranžama je i to što ovog leta turisti iz ovih država neće pitati za cenu. Njima će jedino biti važno da nakon dvogodišnje pauze, desetak dana provedu uživajući na toplom mediteranskom suncu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike