Novi "erbas A330": Avion "Er Srbije" sa likom Nikole Tesle uskoro u Beogradu

22.04.2021

09:22 >> 10:27

0

Novi avion Er Srbije je svoj jedinstveni izgled dobio u Šenonu u Irskoj. Za proces farbanja upotrebljene su 22 različite boje i oko 250 litara farbe

Novi "erbas A330": Avion "Er Srbije" sa likom Nikole Tesle uskoro u Beogradu
Copyright Foto: Promo/Air Serbia

Novi avion “erbas A330”, koji će “Er Srbija” koristiti na svojim letovima do Njujorka, planirano je da stigne u subotu, 24. aprila, na Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd, saopštila je kompanija “Er Srbija”.

Kako navode, širokotrupni putnički mlaznjak, koji će leteti pod imenom “Nikola Tesla“, imaće drugačiji vizuelni identitet od ostatka flote srpske nacionalne avio-kompanije i krasiće ga stilizovani lik najslavnijeg srpskog naučnika i pronalazača.

Novi avion “Er Srbije” je svoj jedinstveni izgled dobio u Šenonu u Irskoj. Za proces farbanja, tokom kojeg su upotrebljene 22 različite boje i oko 250 litara farbe, bilo je potrebno osam dana neprekidnog rada u tri smene, sa timovima od oko 10 ljudi po smeni.

Jelovnik inspirisan režimom ishrane Tesle

Koncept novog jelovnika inspirisan je režimom ishrane Nikole Tesle i zasniva se na tri ključne reči koje mogu opisati njegovo delo i patente – energija, frekvencija i vibracija. Jelovnik za putnike ekonomske i biznis klase, kreiran u saradnji sa šefom kuhinje Zoranom Miškovićem, inspirisan je Teslinim detinjstvom, studentskim danima i boravkom u Njujorku. Putnici će ove obroke, pažljivo osmišljene da zadovolje i standarde najizbirljivijih ljubitelja gastronomije, moći da pronađu u meniju označene sa slovom T – Teslin način.

Modifikacija postojećeg dizajna “Er Srbije” biće primenjena isključivo na ovom avionu, koji krase dinamične linije, kao simboli pokreta i brzine, sa glavnim detaljem na vertikalnom stabilizatoru u vidu lika Nikole Tesle. Prepoznatljiva plava, kao deo korporativnog identiteta nacionalnog avio-prevoznika, izabrana je za osnovni kolorit Teslinog lika, za čiji je grafički prikaz upotrebljeno 19 različitih tonova ove boje.

– Dolazak aviona “erbas A330” u novi dom u Beogradu je izuzetno važan događaj za “Er Srbiju”. Velika nam je čast što će naš avion nositi ime i lik Nikole Tesle. Činjenica da je veliki genije sa ovih prostora, ali da je veći deo svog života proveo u Njujorku, dodatno daje na značaju simbolici njegovog lika na avionu koji povezuje Beograd i poznatu metropolu – izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor “Er Srbije”.

Kako je dodao, u pitanju je jedna od ključnih linija.

– Sigurni smo da će dolazak novog aviona doprineti još boljem iskustvu putovanja za naše putnike, kao i uspehu te rute, koja povezuje čitav region sa Sjedinjenim Američkim Državama – izjavio je Nejsmit.

Pročitajte još

Proizveden 2008. godine, novi avion je godinu dana mlađi od prethodnog mlaznjaka istog tipa u floti “Er Srbije”, a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna avio-kompanija “Aeroflot”. Avion će u srpskom registru vazduhoplova biti upisan kao YU-ARB. Za razliku od prvog “Er Srbijinog” “erbasa A330”, YU-ARA, novi avion će imati motore kompanije “Rols-Rojs”. Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imaće konfiguraciju sa 21 sedištem u biznis klasi i 236 sedišta u ekonomskoj klasi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike