Nafta iz strateških rezervi oborila cene goriva

11.04.2022

11:47

0

Rat u Ukrajini je podstakao SAD i njihove saveznike da u promet stave naftu iz strateških rezervi

Nafta iz strateških rezervi oborila cene goriva
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Svetske cene nafte nastavile su da tonu danas pod uticajem najave vodećih zemalja potrošača da će pustiti u promet velike količine iz strateških rezervi, kao i zbog nastavka korona mera ograničenja u Kini koje izazivaju zabrinutost u vezi sa kineskom potražnjom za "crnim zlatom".

Fjučersi nafte Brent, odnosno kupovina po ceni dogovorenoj danas za isporuku u narednim mesecima, pali su za 2,2 posto na 100,50 dolara po barelu, a američka WTI nafta je potonula za 2,4 procenta na 95,92 dolara za barel, izveštava Rojters.

- Na cene su pre svega uticale loše vesti iz Kine, jer broj kovid slučajeva nastavlja da raste. Mere lokdauna, koje koče rast potražnje za naftom u Kini, drugom najvećem potrošaču u svetu, prete da potraju još duže - kaže za "Blumberg" Barbara Lambreht, analitičarka u nemačkoj Komercbanci AG.

Cene nafte su izgubile većinu dobitaka zabeleženih neposredno nakon ruskog napada na Ukrajinu krajem februara, kada su zabeležile vrtoglavi rast.

Rat u Ukrajini je podstakao SAD i njihove saveznike da u promet stave naftu iz strateških rezervi kako bi "ohladili" cene goriva, što je istovremeno ublažilo zabrinutost kupaca u pogledu potencijalne nedovoljne tržišne ponude tog energenta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike