24SEDAM UŽICE Potpisani ugovori za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za domaćinstva

05.11.2021

09:35

0

Autor: 24sedam

Ukupno u ovaj program država i 37 gradova i opština ulažu oko 195 miliona dinara

24SEDAM UŽICE Potpisani ugovori za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za domaćinstva
811A58E7-6FC1-4F83-829E-B10ECA5453F7-768x512 - Copyright Grad Užice

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva gradonačelnicima i predsednicima 37 gradova i opština, među kojima je i Užice.

Ona je rekla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

- Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogućimo svim građankama i građanima Srbije da postave solarne panele. Nastavićemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost - rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je napomenula da će podizanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela doprineti nacionalnim ciljevima – smanjenju potrošnje energije i očuvanju zdravlja životne sredine.

- Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilja, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domaćinstva za takođe 30 odsto. To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou. To znači i da ćemo održati energetsku stabilnost u godinama koje dolaze - istakla je ona.

Grad Užice
 

Mihajlovićeva je naznačila da je ranije bilo potrebno i više od godinu dana čekanja za ugradnju solarnih panela, da je bilo neophodno prikupiti veliki broj dozvola i dokumenata, a da je procedura sada maksimalno pojednostavljena i da je potreban praktično jedan korak.

Do 50 odsto investicije za ugradnju solarnih panela obezbeđuju država i lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani kao kupci. Od toga 25 odsto finansiraju lokalne samouprave, 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i 50 odsto građani.

Ukupno u ovaj program država i 37 gradova i opština ulažu oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike