Nafta stiže iz svetskih rezervi – samo u najavi, proizvođači drže stari tempo

09.03.2022

10:27

0

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ponovo je dala najavu da nafta iz svetskih rezervi „samo što nije“ stigla na svetsko tržište kako bi obuzdala uzletelu cenu nafte

Nafta stiže iz svetskih rezervi – samo u najavi, proizvođači drže stari tempo
profimedia-0665584941 - Copyright Profimedia

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) „spremna je da isporuči na tržište više nafte iz svojih rezervi“, izjavio je danas šef te organizacije Fatih Birol.

U ovoj najavi koja se ponavlja više od nedelju dana, IEA sada najavljuje „akcioni plan“ za smanjenje ubrzanog rasta cena nafte.

- IEA je prošle nedelje odlučila da pusti u promet naftu iz naših rezervi, imamo mnogo zaliha... Ovo je naš prvi odgovor, ako bude potrebe možemo da isporučimo i dodatne količine nafte tržištima - rekao je Birol na jednoj energetskoj konferenciji u Parizu, prenosi Rojters.

Najavio je takođe da će IEA sledeće nedelje, kao što je to uradila za gas, izaći s akcionim planom od deset tačaka kako bi se smanjio udar rastućih cena nafte, posebno u sektoru transporta.

Prema naavi od pre nedelju dana članice IEA saglasile su se da puste 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi, od čega će polovina doći iz SAD, "kako bi poslale snažnu poruku naftnim tržištima da neće biti nestašica" nakon ruske intervencije u Ukrajini.

Tu odluku doneo je Odbor agencije koja ima 31. članicu, sa sedištem u Parizu, preneo je „Glas Amerike“.

Veliki pritisak Vašingtona

Američki predsednik Džozef Bajden je uveo u utorak momentalnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata u znak odmazde za oružani ulazak Rusije u Ukrajinu, što je naišlo na snažnu podršku američkih glasača i poslanika, iako će taj potez dovesti do povećanja cene energenata u SAD, navodi Rojters.

Cena nafte na ICE berzi u Londonu u poslednjih mesec dana, Screenshot: Bloomberg
 

SAD zahtevaju i pojačano pumpanje nafte od zemalja OPEK-a ali američki politički saveznici Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija zasad odbijaju da to učine.

OPEK+ je na nedavnom sastanku povodom planova za proizvodnju nafte u aprilu ostao pri ranijem tempu povećanja isporuka od 400.000 barela dnevno, ignorišiću zahteve da se povodom ukrajinske krize pojača pumpanje.

Nafta je danas na berzi za isporuku u maju moće kupiti po ceni od 130 dolara za barel, što je 94 odsto više nego pre godinu dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike