Odlična vest za Srbiju! "Fajnenšel tajms": EU će omogućiti Zapadnom Balkanu da nastavi kupovinu fosilnih goriva iz Rusije

22.03.2022

12:08

0

Trenutno smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bismo razjasnili sve brige koje oni imaju u vezi s posledicama restriktivnih mera - rekao je portparol Evropske komisije Piter Stano

Odlična vest za Srbiju! "Fajnenšel tajms": EU će omogućiti Zapadnom Balkanu da nastavi kupovinu fosilnih goriva iz Rusije
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP photo

Evropska unija radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama Zapadnog Balkana da nastave da kupuju fosilna goriva iz Rusije. Ovaj potez sledi nakon žalbe naše zemlje da može doći do nesigurnosti u snabdevanjem gorivom usled nove runde restrikcija, pišu Marton Dunai iz Budimpešte i Valentina Pop iz Brisela, a prenosi "Fajnenšel tajms". 

Poslednjim sankcijama koje je EU uvela Rusiji zabranjuje se učestvovanje u bilo kakvim transakcijama sa kompanijama izvan EU koje su 50 odsto i više u vlasništvu ruskih grupa, uključujući "Gasprom". Podsećamo, "Gasprom" je vlasnik 51 odsto NIS-a.

Ovim pravilima bi NIS-u de fakto bilo zabranjeno kupovanje ruske nafte od dosadašnjih posrednika, kao što su "Glenkor" i "Vitol".

Zvaničnici u Briselu trenutno rade na primeni istih pravila kao i članice EU (koje i dalje mogu da trguju ruskim fosilnim gorivima), s obzirom na to da je Zapadni Balkan, geografski, okružen članicama EU, istakla je osoba upoznata sa dešavanjima.

- Trenutno smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bismo razjasnili sve brige koje oni imaju u vezi s posledicama restriktivnih mera - rekao je portparol Evropske komisije Piter Stano, dodajući da rade sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu kako bi se smanjio negativan uticaj rata na njihove ekonomije i društvo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike