Ko koliko plaća gorivo u komšiluku: Albancima ljuta cena, Makedoncima „pirovih“ 1,52 evra za litar

19.03.2022

13:13

0

Cena litra benzina na zapadnom Balkanu se razlikuje čak trideset odsto od zemlje do zemlje

Ko koliko plaća gorivo u komšiluku: Albancima ljuta cena, Makedoncima „pirovih“ 1,52 evra za litar
Copyright Pexels

Cene goriva uzletele su poslednjih mesec dana u regionu zapadnog Balkana. I pred toge što je u nekim zemljama država ograničila cene, kao što je slučaj i kod nas u Srbiji, u većini smanjila akcize a ponegde i PDV na gorivo, vozačima je i dalje neprijatno kada moraju na pumpu.

Cene bezolovnog benzina sa 95 oktana i evrodizela u regionu su najviše u Albaniji a najmanje u Makedoniji, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

Litar benzina se u Albaniji trenutno prodaje za 1,98 evra, što je gotovo pola evra više nego u Makedoniji, gde je 1,52 evra.

Drugo među najskupljim tržištima je ono u Crnoj Gori, gde je benzin 1,74 evra, a sledi Hrvatska sa 1,63 evra, pa BiH sa 1,62 evra, u Severnoj Makedoniji 1,54 evra, dok u Srbiji po cenama od petka simbolično pojeftinilo gorivo košta 1,5 evra.

Inače, najjeftiniji bezolovni benzin 95 u Evropi plaćaju građani Mađarske, kojima je cena već mesecima limitirana na 1,3 evra, a najskuplje po slobodnoj ceni stanovnici Holandije - 2,34 evra.

U Evropi razlika više od evro po litru

Kada je u pitanju evrodizel, litar je i tu najskuplji u Albaniji – 1,81 evro, pa u Crnoj Gori - 1,74 evra. Sled je isti kao i kod benzina: Hrvatska 1,72 evra, BiH 1,64 evra, Srbija 1,6 evra i Severna Makedonija sa 1,43 evra.

Prema crnogorskim podacima, najjeftiniji evrodizel u Evropi plaćaju građani Malte, 1,21 evra, a najskuplji stanovnici Švedske 2,35 evra.

To su prosečne cene, jer iz Austrije su stizale vesti da se na nekim pumpama dizel plaćali i tri evra.

Građanima Makedonije ovakva cena goriva je samo za utehu jer životni standard u toj zemlji sa BDP-om od 5.900 dolara po stanovniku je, na primer 30 odsto manji nego u Srbiji.

A šta bi tek trebalo da kažu vozači u Albaniji, gde je gorivo papreno a BDP za 15 odsto manji nego kod Makedonaca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike