Milijarde na čekanju: Spajanje i akvizicije posustale, rat posejao pesimizam

31.03.2022

07:19

0

Vrednost globalnih spajanja i akvizicija (M&A) pala je za 29 odsto u prvom kvartalu 2022. nakon prošlogodišnjeg vratolomnog skoka sklapanja tih poslova

Milijarde na čekanju: Spajanje i akvizicije posustale, rat posejao pesimizam
money-gc74bbaf01_1280 - Copyright Pixabay

Rat u Ukrajini posejao je pesimizam među investitorima i izazvao nestabilnost na trižštima, pa je i stvaranje novih kompanija spajanjem ili uvećanje postojećih preuzimanjem manjih, posustalo.

Ukupan obim poslova preuzimanja i spajanja potonuo je na jedan bilion dolara sa 1,43 biliona u prvom kvartalu 2021, prema podacima kompanije „Dealodžik“. Pad je uzrokovan manjim prekograničnim transakcijama za 29 odsto, pošto su geopolitičke tenzije primorale velike kompanije da pauziraju ili odlože potragu za velikim strateškim preuzimanjima u inostranstvu.

- Sve veće cene energije, dislokacija lanaca snabdevanja i rast inflacije su ključni faktori koji danas utiču kako na korporativne tako i na klijente s privatnim kapitalom - kaže Dvejn Lajsagt, kodirektor sektora M&A u banci „JP Morgan-Čejs“ za Evropu, Bliski istok i Afriku (EMEA), prenosi Rojters.

Udeo Severne Amerike u ukupnoj globalnoj aktivnosti M&A iznosio je više od polovine u prvom tromesečju ove godine, mada je obim opao za 28 procenata u odnosu na uporedni lanjski period, dok je aktivnost u Aziji i Pacifiku pala za 33 posto na 184,2 milijarde dolara.

Obim tih poslova u Evropi bio je manji za 25 odsto, i iznosio je 227,67 milijardi dolara.

Najveći sklopljeni M&A poslovi tokom kvartala obuhvataju „Majkrosoftovo“ preuzimanje proizvođača video igara „Aktivižen Blizarda“ u iznosu od 75 milijardi dolara, kao i spajanje španskih podružnica evropskih telekomunikacionih kompanija „Oranž“ i „MasMovil“, vredno 19,6 milijardi evra (21,87 milijardi dolara), navodi se u tekstu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike