Rusi odlaze, dolaze Mađari: Ko su nove gazde Dijamanta, Mivele, Merkatora...

19.03.2022

09:38

0

Autor: 24sedam

Ruska „Sberbanka“ povlači se iz vlasništva u hrvatskoj „Fortenovi“ a novi vlasnik između ostalog i srpskog „Dijamanta“, "Mivele“ i lanaca „Merkator grupe“ dolazi iz Mađarske

Rusi odlaze, dolaze Mađari: Ko su nove gazde Dijamanta, Mivele, Merkatora...
novi merkator1 - Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Mađarski finansijski konglomerat „Indotek“ jedan je od mogućih kupaca udela „Sberbanke“ u „Fortenovi“, javljaju hrvatski mediji.

Osnivač te kompanije i izvršni direktor je Daniel Jelinek, jedan od najbogatijih Mađara, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Taj 45-godišnjak, diplomirani ekonomist, „Indotek grupu“ je osnova kao student 1997. godine, a zadržao je većinski udeo do danas i pored prodaje trećine kapitala 2009. godine američkoj firmi „Bohemian grup“ familije multimilijardera Strajker.

Posledice sankcija

„Sberbanka“ sigurno izlazi iz „Fortenove“ i to su posledice zapadnih ekonomskih sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koje će osetiti tržišta i u Hrvatskoj i u Srbiji.

„Sberbanka“ posjeduje oko 40 odsto vlasništva u „Fortenovi“, najvećem trgovcu i proizvođaču hrane na području jugoistočne Evrope.

Tako visoki udeo Rusi su stekli kao kreditor koncerna „Agrokor“, čuvenog hrvatskog tajkuna Ivice Todorića, koji je posle bankrota, prinudne uprave i praktično nacionalizacije postao „Fortenova grupa“.

Iz „Fortenove“ ne kažu ko su mogući kupci ali potvrđuju da je "započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju udela u kompaniji“.

U „Sberbanci“ su i ranije naglašavali da nemaju dugoročnih ambicija da ostanu vlasnik „Fortenove“ ali prodaja baš u ovom trenutku može se podvesti pod posledicu sankcija.

„Sberbanka“ je praktično proterana iz EU, zatvorene su joj poslovnice a u većini zemalja prodala je svoj biznis nekom drugom. Proširenje sankcija, kojima je zabranjena saradnja sa zapadnim firmama i bankama za sedam najvećih ruskih banaka, i na „Sberbanku“ moglo bi dovesti do toga da joj imovina van Rusije bude zamrznuta.

 

Trpela bi i „Fortenova“, registrovana u Holandiji, jer prema pravilima te zemlje kompanije odluke donose dvotrećinskom većinom glasova vlasnika.

Logičan kupac

I onda tu na scenu stupa mađarski investicioni fond „Indotek grupa“. Ta grupacija upravlja imovinom u vrednosti većoj od tri milijarde evra a u poslovima je s nekretninama, finansijskim uslugama, logistici i prevozu.

Kompanija zapošljava 380 ljudi, sedište joj je u Budimpešti a kancelarije ima i u Španiji, Italiji, Rumuniji Poljskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

Ako otkupi deo „Sberbanke“, „Indotek“ bi postao najveći pojedinačni deoničar „Fortenove“ ali bi za ključne odluke morao da dobije saglasnost hrvatskog biznismena Pavla Vujnovca (vlasnika „Ena grupe“), dok je glas ruske državne „VTB banke“ (sedam odsto vlasništva) zamrznut zbog sankcija.

„Indotek grupa“ je vlasnik niza trgovačkih centara i nekretnina u Mađarskoj, tako da ima logičan interes u širenju na maloprodaju. Uz to, kompanija već neko vreme pregovara o regionalnom partnerstvu s francuskom multinacionalnom maloprodajnom tvrtkom „Aušan“ (vlasnik „Dekatlona“, „Orseja“ i „Pimki“).

Fortenova je vlasnik slovenačke „Merkator grupe“ (lanci Merkator, Idea, Roda), a u Srbiji uljare „Dijamant“ i fabrike mineralne vode „MG Mivela“. Bili su gazde i proizvođača smrznutog voća i povrća i sladoleda „Frikom“, ali je on prodat američkoj "Nomad fud limited" u proleće prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike