Imaju „rosu“ sada hoće i „duboku“: Koka-kola kupuje srpsku vodu

20.11.2021

09:29

0

Zemunska kompanija pod kontrolom „Koka-kole“ koja je vlasnik fabrike vode „rosa“ pokrenula je postupak kupovine dela firma „Anđelković al“ - vlasnika flaširane vode „duboka“

Imaju „rosu“ sada hoće i „duboku“: Koka-kola kupuje srpsku vodu
Copyright Foto:_Pixabay/ Ernesto Rodriguez

Kompanija „Alajed biveridž Adriatik“ (Allied Beverages Adriatic, ABA) iz Zemuna, vlasnik brenda flaširane vode „rosa“, a koja je kćerka-firma američke kompanije „Barlan“ pod kontrolom takođe američke „Koka-kole“, namerava da preuzme deo firme „Anđelković al“ iz Beograda, pokazuje prijava koncentracije Konkurentskom veću BiH, javlja Indikator.ba.

Kompanija ABA sklopila je 13. jula ugovor o kupovini udela firme „Anđelković al“, i kada se ta transakcija završi, pod kontrolom „Koka-kole“ u Srbiji i će bit još jedan izvor, odnosno punionica flaširane vode.

ABA je vlasnik žiga „rosa“ i nosilac poslovanja u Srbiji u sklopu kojeg se flašira negazirana prirodna izvorska vodu i plasira na tržište Srbije, Bosne i Hercegovine. Firma „Anđelković al“ je u aluminijumskom biznisu, gde proizvodi ploče, listove, cevi kao i profile od plastike u proizvodnom pogonu u Staroj Pazovi. Ali od 2017. godine, je i u biznisu sa vodom, kada je kupila fabriku vode u Neresnici kod Kučeva, gde proizvodi negaziranu i gaziranu prirodnu mineralnu vodu koja izvire na obroncima Homoljskih planina, pod brendovima „duboka“ i „deep“.

Početkom ove godine „Anđelković al“ je pokrenuo razdvajanje kompanije po biznisima, kako bi mogao da proda onaj sa vodom.

Zbog pitanja koncentracije tržišnog udela „Koka-kola“, odnosno ABA, je podnela prijavu namere kupovine Konkurentskom veću BiH ali je tamo ona odbačena jer „Anđelković al“ nema povezanih firmi u Bosni i Hercegovini, saopštava portal.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Indikator.ba

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike