Banka Rusije poručuje: "Sve rezerve zlata su u našoj zemlji"!

25.03.2022

14:38 >> 14:34

0

U teškim okolnostima one obezbeđuju otplatu deviznog duga, plaćanje ključnog uvoza, stabilizaciju deviznog tržišta, ističe Banka Rusije

Banka Rusije poručuje: "Sve rezerve zlata su u našoj zemlji"!
Copyright Profimedia

Ruska centralna banka je objavila danas da se svo zlato u okviru zlatnih i deviznih rezervi zemlje nalazi u njenim trezorima na teritoriji Rusije.

Zlatne i devizne rezerve su, navodi monetarni regulator, instrument kojim Banka Rusije može da zaštiti privredu od spoljnih kriza, prenosi Tas s.

U teškim okolnostima, te rezerve obezbeđuju otplatu deviznog duga, plaćanje ključnog uvoza, stabilizaciju deviznog tržišta.

- Čuvanje rezervi unutar zemlje ili njihovo trošenje unutar zemlje znači da bez njih uopšte ne bi bilo zaštite od spoljnih kriza. Tako je zemlja živela od 1992. do 1999. godine - saopštila je Banka Rusije.

Tada je, objašnjava monetarni regulator, Rusija bila izložena spoljnim pretnjama, koje su se manifestovale kao gotovo neprekidna finansijska kriza.

- Zbog toga centralna banka nastoji da akumulira rezerve u dobrim vremenima i formira takvu strukturu rezervi koja će joj omogućiti da odgovori na različite vrste kriza - poručila je Banka Rusije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike