Imamo zlata više nego sve bivše republike SFRJ zajedno: Od 2012. godine rezerve uvevćane skoro dva i po puta

24.10.2021

09:02

0

Autor: I. P.

Drugo mesto na Balkanu zauzima Severna Makedonija

Imamo zlata više nego sve bivše republike SFRJ zajedno: Od 2012. godine rezerve uvevćane skoro dva i po puta
Pixabay

Nedavno su objavljeni podaci NBS, po kojima su bruto devizne rezerve, dakle rezerve evra i zlata, na rekordno visokom nivou. Na kraju septembra one su iznosile 16,8 milijardi evra. Od toga oko 12,4 odsto čine zlatne rezerve.

Rezerve zlata su samo od 2012. godine uvevćane skoro dva i po puta, sa 15,3 tone tada na 36,9 tona sada. Prema rečima guvernerke Jorgovanke Tabaković, Srbija ima više zlata od svih republika bivše SFRJ, te da isto zlato koristimo kao oblik zaštite od inflacije na duži rok, upravljanje deviznim rezervama, dodatna diverzifikacija strukture rezervi čime se ojačava stabilnost zemlje.

Od kraja jula do kraja septembra, uvećali smo sopstvene zlatne rezerve za 0,2 tone. Zlato u NBS se u celosti čuva u obliku zlatnih poluga, dok je ostatak u obliku novčića. Finoća tj. njihov sadržaj je 99,9 odsto čistog zlata.

Srbija se sa ovom praksom svrstava u grupu zemalja koje svoje zlatne rezerve sa jedne strane uvećava kupovinom, a sa druge povlači rezerve čuvane u inostranstvu u svoje nacionalne trezore. Samo prošle godine centralne banke u svetu su uvećale svoje zlatne rezerve za, ukupno, 275 tona.

- Rezerve u zlatu su krajem jula činile 12,4 odsto ukupnih deviznih rezervi NBS, što je iznad proseka za zemlje u razvoju kod kojih je 7,4 posto u trećem tromesčju 2020. U odnosu na kraj 2012. godine učešće zlata u deviznim rezervama povećano je sa 5,7 odsto na pomenutih 12,4 procenata, njegova količina je više nego udvostručena, sa 15,9 na 36,7 tona, dok je njegova vrednost utrostručena odnosno sa nekadašnjih 0,6 milijardi evra stigla je na 1,8 milijardi evra - izjavila je nedavno  guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković a prenosi Blic.

Posmatrajući Balkan, strategije zemalja se donekle razlikuju. Dok Srbija deluje proaktivno, pripremajući se kupovinom zlata za negativne šokove, neke naše komšije svoje zlato daju na zalog za kredit, dok neki već 20 godina nemaju trunku zlata u rezervama.

Podaci World Gold Councila (Svetskog saveta za zlato), najpreciznije baze informacija o rezervama po državama, pokazuju da je Srbija lider u regionu. Drugo mesto na Balkanu zauzima Severna Makedonija, koja je na kraju drugog kvaratala ove godine imala 6,89 tona zlatnih rezervi.

Zatim slede Slovenija sa 3,17 tona i Bosna i Hercegovina sa 2,99 tona, pa Crna Gora sa 1,09 tona. Na poslednjem mestu je Hrvatska koja je sve svoje zlatne rezerve rasprodala još 2001. godine.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, gram zlata je na dan 19. 10. 2021. godine koštao 57,21 dolara, tj. kilo zlata na berzi je koštalo 57.210 dolara.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi