Mađari mirni: Ruski gas stiže iz svih pravaca, i iz Bugarske

19.03.2022

08:25

0

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto rekao je da Mađarska nema poteškoće u snabdevanju gasom preko Bugarske

Mađari mirni: Ruski gas stiže iz svih pravaca, i iz Bugarske
Copyright Foto:Pixabay

- Razgovarao sam sa predstavnicima "Gasproma" i bugarskim kolegom. "Gasprom" je isplatio Bugarskoj tranzitnu taksu za gas, nema spora između "Gasproma" i Bugarske oko transporta gasa, tako je snabdevanje Mađarske gasom i dalje sigurno - rekao je Sijarto povodom pitanja koje je bilo aktuelno prošle nedelje u bugarskim medijima da li će taj pravac biti siguran.

Naveo je da svakodnevno preko Turske, Bugarske i Srbije do Mađarske neometano stiže 10 miliona kubnih metara prirodnog gasa, onako kako je to predviđeno ugovorom sa ruskim snabdevačem, prenosi RTS.

Dodao je i da iz Rusije stiže prirodni gas i iz pravca Austrije (14 miliona kubnih metara dnevno) i Slovačke (6-9 miliona kubnih metara dnevno).

Sijarto je rekao da nema problema ni sa snabdevanjem naftom preko naftovoda "Prijateljstvo" kojim se u Mađarsku iz Rusije isporučuje između 19.000 i 20.000 tona goriva dnevno.

On je ponovio da Mađarska neće usvojiti nikakve restriktivne mere, odnosno sankcije u energetskom sektoru, koje bi ugrozile sigurnost snabdevanja energentima Mađarske ili bilo koje druge evropske zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike