Previranje u evropskim finansijama: Dojče berza obustavila trgovanje akcijama ruskih banaka

28.02.2022

11:09

0

Dojče berza je danas obustavila trgovanje akcijama ruskih banaka i velikim brojem hartija od vrednosti ruskih emitenata

Previranje u evropskim finansijama: Dojče berza obustavila trgovanje akcijama ruskih banaka
Copyright Profimedia

Odluka Dojče berze da se uvodi embargo na trgovanje ruskim akcijama „stupa na snagu odmah“, saopšteno je sa berze.

Na listi su Sberbank i VTB banka, prenosi Rojters i dodaje da taj potez ilustruje uticaj zapadnih sankcija na ruske banke, kao i reperkusije širom evropskog finansijskog sistema.

Brojne banke i njihovi advokati se trude da procene uticaj novog talasa sankcija i proterivanja velikih ruskih banaka iz globalnog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT na njihovo poslovanje.

Britanska banka HSBC kreće s prekidanjem odnosa sa mnoštvom ruskih banaka, uključujući VTB banku, drugu po veličini u Rusiji, prema dopisu u koji je Rojters imao uvid, pošto finansijske institucije počinju da primenjuju ograničenja prema Rusiji.

Tonu bankarske akcije

Akcije vodećih svetskih banaka tonu, pri čemu su one u evropskom bankarskom sektoru pale za 5,5 procenata, znatno iznad pada opšteg panevropskog berzanskog indeksa EuroStoks od 2,3 odsto.

Do previranja na tržištima kapitala došlo je nakon što su ruske vojne snage zauzele dva grada na jugoistoku Ukrajine i oblast oko nuklearne elektrane, pri čemu se zapadna diplomatska i ekonomska izolacija.

Najviše su pogođene banke sa značajnim poslovanjem u Rusiji. Austrijska Rajfajzen Bank Internešenal pala je za 15 procenata, francuska Sosijete Ženeral za 10,7 posto, a italijanska Unikredit za 8,0 odsto. Nemačka Dojče banka, koja je otvorila novo sedište u Moskvi u decembru, pala je za 8,5 posto, i saopštila da će primeniti sankcije.

Rojters podeća na odluku Evropske centralne banke o stavljanju privremenog moratorijuma na poslovanje Sberbank Jurop Austrija i njene dve podružnice u Sloveniji i Hrvatskoj.

U regionu Balkana Sberbanka ima i podružnice u Srbiji i BiH ali one ne podležću pod jurisdikciju ECB.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike