Nije pod sankcijama: Sberbank Srbija je samostalna i likvidna

28.02.2022

08:30

0

„Sberbank Srbija“ posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, visoko je likvidna i dobro kapitalizovana, kažu iz srpske centralne banke

Nije pod sankcijama: Sberbank Srbija je samostalna i likvidna
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Povodom mera "Evropske centralne banke" i "Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka" prema „Sberbank Jurop AG“ iz Beča, koja je vlasnik „Sberbank Srbija“, u saopštenju Narodne banke Srbije se navodi da su osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni na domaćem tržištu i da se navedene odluke ni u kom slučaju ne odnose na „Sberbank Srbija“.

- U tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita u potpunosti su očuvani - istakla je NBS.

U saopštenju se podseća i da su dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti.

- Ako bi bilo neophodno, NBS će preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju s ciljem očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti odnosno makroekonomske stabilnosti u celini - naveli su iz NBS.

Ako bi se za tim javila potreba, NBS je istakla da na raspolaganju ima i čitav niz instrumenata i regulatornih mjera kojima može da reaguje brzo i efikasno i da time obezbijedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku.

Na poslovanje banke, dodaju, dodatno će pozitivno uticati i činjenica da je, postupajući u prethodnom periodu po zahtevu „Agroindustrijsko komercijalne banke AIK banke ad Beograd“, NBS toj banci dala prethodnu saglasnost za kupovinu vlasništva nad „Sberbank Srbija“.

- U toku je finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija ad Beograd - naveli su iz NBS.

Zatvorene poslovnice Sberbank u Sloveniji

Za razliku od srpske, slovenačka podružnica „Sberbanke“ od danas ne raadi. Poslovnice su zatvorene a usluge te banke su privremeno ograničene samo na kartično poslovanje, pri čemu je podizanje novca na bankomatima limitirano na 400 evra dnevno, saopštila je centralna banka Slovenije. U saopštenju se dodaje da ostale usluge Sberbank Slovenija neće biti dostupne do srede ujutro.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike