Dobijena saglasnost: Kostić završava preuzimanje ruske banke

28.02.2022

09:03

0

Autor: 24sedam

AIK Banka dobila je danas saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbank Srbija

Dobijena saglasnost: Kostić završava preuzimanje ruske banke
profimedia-0358440686 - Copyright Profimedia

Srpska centralna banka dala je saglasnost AIK banci srpskog biznismena Miodraga Kostića, da može da poveća svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto.

AIK banka preuzimanjem i Sberbanke u Srbiji sa vrednošću nove bilansne aktive postaće jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji. Proces je započeo prošple godine a kupovinom ruske banke srpska će uvećati svoju bazu klijenata za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijarde evra.

- Jačanjem tržišne pozicije korak smo bliže ostvarenju našeg strateškog cilja da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu. Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde evra, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK Banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije – istakla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

AIK Banka sa Gorenjskom bankom iz Kranja, obe u vlasništvu Kostića, potpisala sa kompanijom AEC ugovor o kupovini Sberbanke u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Banjaluka), Hrvatskoj i Mađarskoj, čija ukupna aktiva iznosi 7,3 milijarde evra.

Po realizaciji procesa akvizicije u pet zemalja, AIK Banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike