Država „plaća učešće“: Spremaju se uslovi za 20.000 evra za stan za novorođeno dete

17.02.2022

09:02

0

Autor: 24sedam

Država privodi kraju pravljenje uslova po kojima će se po uredbi davati subvencija izgradnje kuće ili kupovinu stana po osnovu rođenja detata

Država „plaća učešće“: Spremaju se uslovi za 20.000 evra za stan za novorođeno dete
stan kupovina profimedia-0346848078 - Copyright Profimedia

Za desetak dana Vlada Srbije će usvojiti uredbu po kojoj će 20.000 evra za kupovinu stana dobiti majka deteta rođenog u ovoj godini, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Prema najavi ministar Malog, objavljenoj na instagram profilu, uslovi će biti veoma široko postavljeni.

- Želimo da napravimo takve kriterijume da što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da nam je važno da dalje podstičemo natalitet u našoj zemlji, i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbiji. Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 EUR - napisao je Mali.

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, pravo na držćavnu pomoć može da ostvari majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije. Zahtev se podnosti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Država je prethodno najavila i pomoć mladim bračnim parovima za kupovinu stana na kredit, gde bi Vlada platila 20.000 evra kao učešće u hipotekranom kreditu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike