Cene hrane porasle i u januaru: Blizu desetogodišnjeg maksimuma, biljna ulja skuplja 4,2 odsto

03.02.2022

10:44

0

FAO upozorava da rast troškova dovodi u rizik siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz

Cene hrane porasle i u januaru: Blizu desetogodišnjeg maksimuma, biljna ulja skuplja 4,2 odsto
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Svetske cene hrane su zabeležile rast u januaru, i kreću se blizu 10-godišnjeg maksimuma, pri čemu su najviše poskupela biljna ulja, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane koji izračunava FAO, a koji prati mesečne promene cena prehrambenih proizvode kojima se najviše trguje na globalnom nivou, iznosio je u proseku 135,7 poena u januaru u odnosu na naviše revidirani decembarski pokazatelj od 134,1 poen.

Povampirena inflacija

Poskupljenje hrane doprinosi opštem porastu inflacije, koja se povampirila s oporavkom ekonomija od krize izazvane korona virusom, a FAO upozorava da rast troškova dovodi u rizik siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

Agencija UN sa sedištem u Rimu, takođe je povećala procenu globalne proizvodnje žitarica u 2021. godini na 2,793 milijarde tona sa prethodne procenjenih 2,791 milijardi tona, u izveštaju o izgledima ponude i potražnje žitarica, prenosi Rojters.

FAO je saopštio da su cene biljnih ulja porasle u januaru za 4,2 procenta na mesečnom nivou i da su dostigle rekordne nivoe, usled smanjenja raspoložiih količina za izvoz i drugih ograničenja koja utiču na ponudu, kao što su nedostatak radne snage i nepovoljne vremenske prilike.

- Prisutna je zabrinutost da se uticaji ovih ograničenja neće brzo ublažiti - naveo je u saopštenju Bubaker Ben-Belhasen, šef Odeljenja za tržišta i trgovinu u FAO.

Skočile i cene obranog mleka

Međunarodne kotacije mleka i mlečnih proizvoda su porasle za 2,4 procenta u januaru, peti mesec uzastopno, a najviše su skočile cene obranog mleka u prahu i putera.

Žitarice su prošlog meseca ukupno posmatrano poskupele za samo 0,1 procenat, pri čemu je kukuruz skočio za 3,8 posto u odnosu na decembar, zbog uporne suše u Južnoj Americi, dok je, nasuprot tome, pšenica pojeftinila za 3,1 odsto, čemu su doprinele izdašne žetve u Australiji i Argentini.

Cene mesa su neznatno ojačale u januaru, dok su kotacije šećera zabeležile pad od 3,1 odsto u odnosu na prethodni mesec delimično zbog povoljnih perspektiva proizvodnje u zemljama velikim izvoznicima - Indiji i Tajlandu, saopštio je FAO.

U odvojenom izveštaju, FAO je povećao svoju procenu globalne proizvodnje žitarica u 2021. zbog veće proizvodnje pšenice u Argentini i Australiji. kao i u Rusiji i Ukrajini, nego što se ranije predviđalo.

- Očekuje se da će svetska setva pšenice u 2022. biti veća, podstaknuta uglavnom povoljnim vremenskim uslovima na severnoj hemisferi, mada bi visoki proizvodni troškovi mogli da odvrate proizvođače od znatnijeg povećanja - napominje FAO.

Predviđa se da će globalna potrošnja žitarica u 2021/22. porasti za 1,6 procenata u odnosu na nivo iz 2020/21. godine i da će dostići 2,805 milijardi tona.

FAO-va prognoza svetskih zaliha žitarica do kraja sezone 2022. iznosi 824 miliona tona, što je povećanje od 2,2 miliona tona u odnosu na novembrsku procenu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike