Opet smo pred pucanjem balona: Nova, još katastrofičnija predviđanja stručnjaka

31.01.2022

19:20

0

Svet treba da se pripremi za budućnost inflacije, sporijeg rasta i manjka radne snage, poručuje Džeremi Grantam, poznati investitor

Opet smo pred pucanjem balona: Nova, još katastrofičnija predviđanja stručnjaka
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Džeremi Grantam privukao je pažnju tržišta kada je ukazao na "superbalon” kod američkih akcija. Sada želi da iznese još alarmantniju i hitniju poruku, koju će njegovi kritičari možda teže prihvatiti...

Naime, kako tvrdi, tzv. period zlatokosa, koji je trajao proteklih 25 godina, završava se, i svet treba da se pripremi za budućnost inflacije, sporijeg rasta i nedostatka radne snage. To je ovaj poznati investitor rekao u intervjuu za Blumbergov "Front Row”.

Upravljaju sa 118 milijardi dolara

Grantam (84) britanski je investitor i suosnivač i glavni investicioni strateg kompanije "Grantham, Maio&van Otterloo" (GMO), specijalizovane za upravljanje imovinom sa sedištem u Bostonu. Kompanija je od 2015. imala više od 118 milijardi američkih dolara imovine pod upravljanjem.

- Postoji samo određena količina jeftine nafte, jeftinog nikla, jeftinog bakra, a mi počinjemo da dolazimo do tih granica - rekao je Grantam.

On je istakao da klimatske promene dolaze sa velikim poplavama, ozbiljnim sušama i višim temperaturama.

- Ništa od toga ne olakšava poljoprivredu. Dakle, živećemo u svetu uskih grla, nestašica i skokova cena svuda - naglasio je on.

Profimedia
Džeremi Grantam (drugi zdesna)

Grantam insistira na tome da je sve to neizbežno jer, uz nedostatak sirovina, "bebi-bumeri" odlaze u penziju, natalitet opada, tržišta u razvoju sazrevaju i geopolitičke tenzije se rasplamsavaju. Svi ti trendovi, kako kaže, nastajali su decenijama i gotovo su nezaustavljivi.

On je nedavno opisao ono što smatra tek četvrtim "superbalonom" u istoriji SAD, ponovio je da je krah neizbežan i savetovao da se u potpunosti napusti trgovina američkim akcijama. Predvideo je pad od skoro 50 odsto u S&P 500 i rekao da nikakva intervencija Federalnih rezervi to ne može da spreči.

"Živimo iznad svojih mogućnosti"

Njegovo predviđanje je bilo pravovremeno, došlo je pre nekoliko nestabilnih dana za tržišta.

Grantam tvrdi da su viškovi i troškovi "superbalona" simptomatični kada je reč o sklonosti čovečanstva da živi iznad svojih mogućnosti: potražnja za lakim novcem koja je podigla cene imovine i, čineći to, pogoršala nejednakost, sada uzima svoj danak u obliku ekonomskih stresova i fragmentacije društva.

Slično tome, rast u prošlom veku u potrazi za sve višim životnim standardima ostavio je osiromašeno zemljište, zatrovane ekosisteme i promenljivu klimu, rekao je on. Zato divlje životinje nestaju, biodiverzitet je ugrožen, a ljudska reprodukcija usporava, piše Blumberg.

Profimedia
 

- Jednostavno smo daleko prevazišli dugoročni kapacitet planete - rekao je Grantam, koji upravlja fondacijom za zaštitu životne sredine vrednom milijardu i po dolara.

- Priroda počinje da propada. I na kraju, ako to ne popravimo, i mi ćemo početi da propadamo - smatra on.

Ovi stavovi verovatno će imati odjeka kod Grantamovih kolega konzervatora. Oni koji sumnjaju u njega, već ga vide kao dečaka koji je vikao: "Vuk!“.

Skeptičan u procenama

Tokom većeg dela protekle decenije, Grantam je bio skeptičan prema procenama akcija i odbacivao vatreni entuzijazam koji je pratio tržište. Nakon njegovog poslednjeg upozorenja, jedna objava na Tviteru navela je sva njegova upozorenja na katastrofu da bi sugerisala kako previše često greši da bi ga ljudi shvatili ozbiljno.

U njegovoj kompaniji GMO, vrednost je bila skupa strategija za klijente. Prema podacima Blumberga, samo jedan od devet vlasničkih fondova kompanije sa petogodišnjim iskustvom nadmašio je MSCI svetski indeks.

24sedam/Profimedia
 

Otkako je pre godinu dana prvi put predvideo kolaps akcija, Grantam se pripremao za najgore. U Grantam fondaciji, koja ima ulaganja rizičnog kapitala u sve, od obnovljivih izvora energije do hvatanja ugljenika, on je skratio Nasdaq Composite i Russell 2000 indekse kao zaštitu.

Lično, on je uložio u GMO-ovu takozvanu strategiju dislokacije kapitala, praksu koja koristi brz obrt novca da bi se došlo do profita od sužavanja jaza u proceni između jeftinih i skupih akcija.

Kratke pozicije obično nisu deo Grantamovog scenarija. Rekao je da je ciljao na Russell 2000 jer ima veliku gustinu neuspešnih kompanija koje ne zarađuju novac, a Nasdaq jer takođe sadrži mnogo neprofitabilnih imena.

- Uvek je opcija da se ne prodaje - rekao je Grantam.

Ali, istakao je, oni koji su se suzdržali tokom prošlih padova, izdržali su mučno čekanje da nadoknade svoje gubitke: 25 godina u slučaju Dow Jones Industrial Average 1929. godine, skoro 15 godina za Nasdaq Composite 2000. i pet i po godina za S&P 500 2007. godine.

- Ako mislite da možete da izdržite 10 ili 20, ili čak 30 godina, slobodno. Ali istorija kaže da mnogi od vas to neće uspeti - naglašava Grantam.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike