Smanjuju PDV zbog korone: „Vatrogasne mere“ se šire Evropom

01.02.2022

11:22

0

I Belgija i Poljska su odlučile da ne čekaju odluku EU već su samoinicijativno smanjile PDV kako bi olakšali građanima finansijske muke

Smanjuju PDV zbog korone: „Vatrogasne mere“ se šire Evropom
Brisel - Copyright Pixabay

Belgija će smanjiti porez na dodatu vrednost (PDV) na električnu energiju u okviru paketa mera za zaštitu potrošača od rasta cena energije, saopštio je danas belgijski premijer Aleksandar De Kru. Poljska je otišla i korak dalje.

Cene gasa i električne energije u Evropi beleže snažan rast od prošle godine usled oporavka ekonomija od uticaja kovid pandemije, što je dovelo do visokih računa potrošača i naduvavanja cena mnogih proizvoda, navodi Rojters.

Na to su ovih dana odgovorile dve zemlje EU.

Prilagođavanje realnosti

- Situacija je teška. Vlada je pokazala da može da preduzme izbalansirane mere koje odgovaraju realnosti na terenu - rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kru na konferenciji za novinare.

Nakon razgovora koji su trajali do duboko u noć, Vlada je danas odlučila da smanji PDV na električnu energiju sa 21 posto na šest procenata od 1. marta do 1. jula, da Belgijancima podeli čekove sa iznosom od 100 evra i proširi program socijalnih cena.

Energetski paket bi trebalo da iznosi 1,1 milijardu evra (1,24 milijarde dolara), prema rečima ministarke energetike Tine van der Straten, pri čemu će prosečno smanjenje računa za domaćinstva iznositi 165 evra.

Zbog krize su reagovali i na drugom kraju EU, u Poljskoj.

Poljaci ljuti na EU

Poljska vlada je u nastojanju da ukroti inflaciju, ne čekajući odobrenje Evropske komisije, smanjila od danas na pola godine PDV na osnovne namirnice, benzin, gas, druge energente i đubriva.

- Inflacija je došla zajedno sa kovidom, Gaspromovim manipulacijama sa cenama gasa i neodgovornom klimatskom politikom Evropske unije. Gasprom i Rusija, to je očigledno, porast cena gasa od 500 do 600 odsto prenosi se na cene raznih proizvoda. U ceni struje najmanje polovina su troškovi klimatske politike EU - kazao je jutros na konferenciji za novinare na benzinskoj stanici poljski premijer Mateuš Moravjecki.

PDV na osnovne namirnice je ukinut (smanjen je na nulu), na osam odsto na benzin. Potpuno bez PDV-a biće i đubriva a takođe na četiri meseca izmenjene su tarife PDV-a na struju i grejanje za domaćinstva na pet odsto.

Glavni zavod za statistiku procenio je početkom januara da je inflacija u Poljskoj ubrzala u decembru sa novembarskih 7,8 odsto na 8,6 odsto, tako da je njena stopa najviša u poslednjih 20 godina.

Većina od 27 zemalja Evropske unije preduzela je mere kako bi zaštitila potrošače od visokih cena struje. Bugarska je zamrzla regulisane cene toplotne i električne energije do kraja marta, Španija i Francuska su usvojile limite za povećanje računa za energiju, dok su druge zemlje, uključujući Švedsku, ponudile kompenzaciju najteže pogođenim domaćinstvima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike