Za punoletstvo svi građani dobijaju 20.000 evra: Jedini uslov je 18 godina, ali novac može da se iskoristi samo za ove tri stvari!

20.01.2022

13:41

0

Potrebno je smanjiti visok nivo imovinske nejednakosti kroz redistribuciju, smatraju stručnjaci

Za punoletstvo svi građani dobijaju 20.000 evra: Jedini uslov je 18 godina, ali novac može da se iskoristi samo za ove tri stvari!
evrici 18 godina - Copyright Profimedia/Pixabay

Više od dva veka stara ideja koja bi mogla značajno da smanji nejednakost i olakša mladima “ulazak u svet odraslih” opet je postala aktuelna zahvaljujući jednom nemačkom ekonomskom think-tanku.

Nemački institut za ekonomska istraživanja predložio je da se svakom građaninu Nemačke nakon navršenih 18 godina dodeli 20.000 evra u sklopu univerzanog osnovnog nasledstva (Grunderbe), piše Dojče vele.

Ceh iz budžeta 22,6 milijardi

Novac ne bi mogao uludo da se potroši, već da se iskoristi isključivo za plaćanje školarine, otplatu stambenog kredita ili osnivanje preduzeća.

- Ako zaista želimo da stvorimo prosperitet za svakoga u bliskoj budućnosti, treba da smanjimo visok nivo imovinske nejednakosti kroz redistribuciju - naveo je u predlogu Stefan Bah, poreski stručnjak tog think-tanka.

S obzirom da svake godine oko 750.000 građana postane punoletno, osnovno nasledstvo koštalo bi nemački budžet oko 22,6 milijardi evra godišnje. Taj novac može se nadomestiti povećanjem poreza na nasledstvo, uvođenjem oporezivanja vrlo bogatih građana, kao i reformom poreza na nekretnine, predlažu ekonomisti, piše Dojče Vele.

Candid_Shots/Pixabay
 

U poređenju s drugim zemljama sa sličnom distribucijom dohotka, imovina u Nemačkoj visoko je koncipirana, tumače iz tog think-tanka. Najbogatijih 10 odsto građana poseduje dve trećine ukupne privatne imovine vredne 12 milijardi evra. Najbogatijih jedan odsto Nemaca drži trećinu, a elita od 0,1 odsto čak petinu ukupne imovine. No, bogati učestvuju sa samo 1,1 posto u poreskim prihodima države.

Manji jaz

S druge strane, polovina stanovništva poseduje tek 1,3 odsto imovine, što znači da po pravilu ne nasleđuju ništa, procenjuje Forum New Economy.

Stefan Bah tvrdi da su simulacije pokazale kako bi univerzalno nasledstvo snizilo tzv. Gini koeficijent, meru nejednakosti dohotka i imovine, za pet do sedam odsto. Štaviše, vrednost imovine najsiromašnije polovine nemačkog stanovništva skočila bi između 59 i 94 odsto.

Pixabay
 

Podsetimo, u koalicijskom sporazumu stoji kako će se uvesti mere za podsticanje vlasništva nad nekretninama, kao i olakšica na dohodak i uplate u privatne penzione fondove. Inače, ideju o osnovnom nasledstvu prvi je uobličio američki politički aktivista britanskog porekla Tomas Pejn još 1797. godine. On je tada predlagao da svaki građanin s navršenih 21 godinu dobije 15 funti, odnosno 1.179 evra u današnjoj vrednosti.

Nekih 200 godina kasnije ideju je oživeo britanski ekonomista sir Antoni B. Atkinson. On je 2015. objavio knjigu “Nejednakost: Šta se može učiniti” u kojoj je razradio tu ideju i predložio da se finansira iz poreza na nasledstvo, prenosi Biznis Telegraf.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike