Akontacija stiže u martu: Pet miliona evra za stare vlasnike i naslednike

18.01.2022

09:12

0

Akontacija odštete za nezakonito oduzetu imovinu u novcu kreće krajem marta, a obveznice u januaru 2023. godine

Akontacija stiže u martu: Pet miliona evra za stare vlasnike i naslednike
Copyright Foto: Profimedia

Direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić, rekao je danas da će ove godine biti isplaćena akontacija po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu od više od pet miliona evra, a da će prva emisija obveznica biti isplaćena 14. januara sledeće godine.

On je za RTS rekao da je država emitovala te obveznice prvi put pre nekoliko dana, a da će obveznice za obeštećenje u iznosu od 69 miliona evra biti isplaćene na period od pet, 10 i 12 godina.

- Kako dospevaju, na deset godina, 10 odsto svake godine, na pet godina 20 odsto. Građani će dobiti obveznice sa rokom dospeća, svake godine dobijaće isplatu obveznica. To su državne, prvoklasne, sigurne obveznice i može se trgovati njima - objasnio je Sekulić.

On je naveo da će u martu biti isplaćena akontacija, a prve obveznicu iduće godine.

- Krajem marta, 31. marta sledi akontacija, sledeće godine obveznice i sledeće godine biće isplaćena akontacija za rešenja koja dobijemo 30. 6. i trajaće dok se ne okonča posao - rekao je Sekulić.

Kada je reč o akontacijama, Sekulić kaže da je dovoljno da se obavesti Ministarstvo finansija o tekućem računu, a za obveznice neophodno je otvoriti dva računa, vlasnički - na koji se upisuju obveznice i namenski račun preko koga se isplaćuju obveznice.

Sekulić je rekao da je Vlada utvrdila da je zakon predvideo dve milijarde kao maksimalni ukupan iznos obeštećenja koji može biti isplaćen.

- Restitucija je takav proces, ne može se sve vratiti u pređašnje stanje, kao nekad. Svaka država je slobodna da sama odluči da li želi da ima restituciju da li je moguće i da se ne ugrozi ekonomska stabilnost države, radi se o ogromnom novcu i mora se biti oprezan - rekao je Sekulić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike