Mislite da promena klime ništa ne košta? Osiguranja se ne bi složila s tim

10.01.2022

11:59

0

Vremenske nepogode zbog promene klime koštale su svetska osiguranja prošle godine čak 120 milijardi dolara, a biće još gore

Mislite da promena klime ništa ne košta? Osiguranja se ne bi složila s tim
Copyright Uragan Janos, Foto: Profimedia

Obeležena razornim uraganima i talasima ledenog vremena u SAD-u, 2021. godina se pokazala kao druga najskuplja za svetske osiguravajuće kompanije, saopštila je danas nemačka osiguravajuća kuća „Mjunik Re“ (Munich), upozorivši na dalje sve verovatnije ekstremne vremenske prilike zbog promene klime.

A kada plaćaju reosiguravači i osiguvarači, na kraju plate i svi koji se osiguravaju, kroz uvećane premije osiguranja ili, što je još gore, da ostanu bez mogućnosti osiuguranja uopšte.

Druga najveća šteta u istoriji

Osigurani gubici od prirodnih katastrofa iznosili su oko 120 milijardi dolara prošle godine, što je druga najveća šteta posle 146 milijardi dolara zabeleženih tokom 2017, koja je takođe upamćena po uraganima, prenosi Rojters.

Godišnji globalni ceh, koji su platile svetske osiguravajuće kuće prema računici „Mjunik Re“, najvećeg svetskog reosiguravača, nadmašuje procenu od 105 milijardi dolara koju je prošlog meseca objavila konkurentska kompanija „Svis Re“.

SAD, koje su u decembru opustošili udari desetina tornada, kao i uragan Ida i ledeni talas u Teksasu ranije prošle godine, imaju ogroman udelo u ukupnom gubitku, saopštio je „Mjunik Re“.

- Slike prirodnih katastrofa iz 2021. godine su uznemiravajuće. Klimatska istraživanja sve više potvrđuju da su buduće ekstremne vremenske sve verovatnije - rekao je Torsten Jevorek, član upravnog odbora minhenskog reosiguravača.

Skoro 10.000 ljudi je izgubilo živote u prošlogodišnjim prirodnim katastrofama, kao i prethodnih godina. Ukupni gubici, uključujući i one koji nisu pokriveni osiguranjem, iznosili su 280 milijardi dolara, što je četvrti najveći iznos otkako se prati ta evidencija.

Uragan Ida, koji je protutnjao od Nju Orleans do Njujorka, rezultirao je sa 36 milijardi dolara osiguranih gubitaka. Zimska mećava, koja je prvenstveno pogodila Teksas, koštala je oko 15 milijardi dolara gubitaka. Poplave u Nemačkoj nanele su takođe nekoliko milijardi dolara štete.

Mnogi naučnici su saglasni u oceni da su klimatske promene uzrok vremenskih nepogoda koje su obeležile  2021. godinu, i da će se one sve više pogoršavati kako se Zemljina atmosfera bude zagrevala tokom sledeće decenije i nadalje.

Najskuplja godina za globalne osiguravajuće kompanije bila je 2017, kada su u SAD-u harali uragani Harvi, Irma i Marija. Druge teške godine za osiguravače bile su 2011, kada su snažni zemljotresi pogodili Japan i Novi Zeland, i 2005. godina, kada je uragan Katrina poharao Nju Orleans.

Osiguravači u pojedinim slučajevima podižu stope premije koje naplaćuju zbog sve veće verovatnoće katastrofa, a u nekim državama su čak prestali da pružaju uslugu osiguranja od moguće štete.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike