Može li se mlekom udariti na klimatsku pošast? Bil Gejts misli da može

30.10.2021

13:46

0

Mleko prigodnog naziva „Neutral“ jedan je od načina na koji se može boriti ali i propagirati borba zagađenja i klimatskih promena, svoijm novcem garantuje milijarder i filantrop Bil Gejts

Može li se mlekom udariti na klimatsku pošast? Bil Gejts misli da može
10-90689378-bill-gates-latest-big-climate-investment-is-milk - Copyright Screenshot:Neutral

Niskokarbonska rešenja retka su a veoma potrebna u grani privrede koja važi za najvećeg zagađivača životne okoline i najvećeg emitera gasova staklene bašte – poljoprivredi.

A upravo to ima mlekara „Neutral“ iz Portlanda u Oregonu, SAD, koja je uspela da dobije napravi „klimatski neutralno mleko“ sa farmi koje koriste sve raspoložive mogućnosti da smanje emisiju CO2, javlja magazin „Fast kompani“.

Na „naslovnici“ pakovanja mleka stoga s ponosom stoji natpis „Ovo mleko se bori protiv klimatskih promena“. Taj natpis je potkrepljen činjenicom da se u dobijanju pakovanja mleka sa dva procentna mlečne masti umanji standardna emisija CO2 za šest kilograma.

Sa ostalim uštedama u toku procesa proizvodnje i distribucije, ali i malo "trgovine", mleko na kraju postane karbonski neutralno. Prvo je takve vrste u celom prehrambenom sektoru SAD, tvrde proizvođači na svom sajtu.

Kad uskoči Bil Gejts...

Ovako nešto nije bili ni lako ni jeftino postići, i zbog toga su se tu u priči našli ekološki svesni investitori, vođeni fondom „Brejktru enerdži venčures“ (Breakthrough Energy Ventures). Taj fond finansira osnivač „Majkrosofta“ i ekološki aktivista, milijarder Bil Gejts.

- Sve u svemu, mlečna industrija učestvuje sa tri odsto u celokupnoj globalnoj emisiji štetnih gasova. To je više od čitavog sektora aviosaobraćaja. Zbog toga „Neutral fuds“ radi sa farmerima na smanjenju emisije u jednoj od oblasti sa najvećim uticajem na klimu – rekao je Karmajkl Roberts, zadužen za biznis u fondu BEV.

„Neutral fuds“ radi i sa istraživačima na studijama „karbonskog otiska“ mlekara, od fertilizatora za stočnu hranu, preko metana kojeg nastaje u samim kravama, do energije koja se koristi na farmama, u dostavi, flaširanju… sve do toga šta se događa sa iskorišćenom kartonskom ambalažom.

Screenshot: Youtube/AgroTV
 

Partnerski se radi i sa farmerima, kojima se plaćaju poduhvati koje inače ne bi mogli da finansiraju sami.

Ranije ove jeseni „Neutral“ je radio sa tri porodične farme u Oregon na stočnoj hrani bogatoj biljkama koje su bogate taninima. To krave vole da jedu a smanjuje proizvodnju metana, snažnog gasa staklene bašte. Zatim, ugrađeni su drugačiji sistemi odlaganja stajnjaka, sa manje emisije gasova. Na nekim farmama sađeno je drveće na pašnjacima da se smanji emisija.

Do daljeg smanjenja ukupnog karbonskog „otiska“ dolazi se kupovinom potvrda drugih firmi iz industrije. Na primer, većih mlekara koje stajnjak pretvaraju u energiju pa se tu na osnovu smanjenja prema drugim oblicima dibijanja energije napravi kompenzacija.

Razmišljaju i o investiranju u „regenerativnu poljoprivredu“, odnosno biljke koje „zarobljavaju“ ugljenik u tlu.

Iako su mogli da za veći i brži klimatski učinak odaberu neki drugi sektor, ili deo unutar i same prehrambene industrije, u „Neutral fuds“ kažu da su izabrali mlekarstvo jer “mlekare imaju najveću emisiju ali i zato što 93 odsto američkih domaćinstava ima svakodnevno pakovanje mleka u svom frižideru i to je dobar način da se naširoko pošalje poruka“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike