Albanski bunkeri napravljeni tako da mogu da izdrže nuklearni udar, a sada ih guta more! (VIDEO)

28.12.2021

09:14

0

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će ih zadesiti ovaj problem

Albanski bunkeri napravljeni tako da mogu da izdrže nuklearni udar, a sada ih guta more! (VIDEO)
bunker-albanija - Copyright Profimedia

Bunkeri iz doba komunizma u Albaniji izgrađeni su tako da mogu da izdrže nuklearni napad, ali niko nije predvideo da će ih nekoliko decenija kasnije "napasti" more. 

Albanske obale su pod najvećim uticajem erozije u Evropi. Stručnjaci kažu da iza toga stoje klimatske promene i nekontrolisana urbanizacija. 

Uz ušće reke Seman u Jadran, u centralnoj Albaniji, potopljeni su mnogi bunkeri izgrađeni tokom vladavine diktatora Envera Hodže za slučaj američke, sovjetske ili kineske invazije.

Istu sudbinu dočekali su i policijska stanica, sportski teren i naftna bušotina.

Na plažama se mogu videti polomljena stabla, a urušeni krovovi kuća govore o nemoći stanovnika da se bore protiv mora koje neprestano napreduje prema unutrašnjosti.

Profimedia
 

- Bunkeri su napravljeni da izdrže gotovo sve, ali su izgubili svoju jedinu bitku - s morem - kazao je za AFP 80-godišnji Ilir Zani.

Lokalno stanovništvo tvrdi da je za samo tri decenije na ovom području Jadransko more progutalo 800 metara obale. 

Izmir Mernica, stanovnik sela kraj ušća Semana, pribojava se da bi njegova kafana mogla biti sledeća. 

- Zabrinuti smo zbog mora koje guta sve pred sobom - rekao je prstom pokazujući vodotoranj koji viri iz mora.

Godine 2009. vlasti su tenkovima iz mora izvukle sedam potopljenih bunkera. Zbog strujanja mora, oko bunkera su nastajali virovi zbog kojih su se mnogi plivači utopili.

Profimedia
 

Desetak godina kasnije, bunkeri su opet pod vodom. 

- More ih je uzelo natrag - rekao je Mernica.

Prema rečima stručnjaka za klimatske promene Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), oko trećina albanske obale, duge 427 kilometara, pod uticajem je erozije, a godišnje nastrada metar-dva obale.

Abdula Diku, stručnjak za zaštitu okoline, kazao je da u Albaniji zbog rasta nivoa mora godišnje nestane oko 27 tona tla po hektaru zemlje, što je 11 puta više od evropskog proseka.

Vlaš Moči iz sela Kereta još održava bunker u kojem se nekada čuvalo oružje za protivvazdušnu odbranu, a sada se u njemu nalazi kafić koji privlači strane turiste.

Profimedia
 

Moči (64) brine da bi rast nivoa mora mogao biti poguban po njegovo poslovanje, budući da je susedni bledozeleni bunker, nalik na leteći tanjir, već napola pod vodom. 

- Bojimo se da bi talasi jednog dana mogli da nas progutaju. Situacija je strašna - rekao je on.

Vlasnici vila i hotela u Keretu protiv mora se bore gradnjom ilegalnih lučkih gatova. Međutim, stručnjaci tvrde da takve mere mogu samo da pogoršaju situaciju.

- Takva pojedinačna rešenja štete bioraznolikosti i morskom ekosistemu - upozorava Mirela Kamberi, stručnjak iz UNDP-a. 

Rešenje ovog problema još se ne nazire, budući da se ništa ne preduzima kako bi se sprečio rast nivoa mora.

Stručnjaci predviđaju da će se nivo mora u Albaniji do 2100. godine zbog klimatskih promena povećati između 40 i 105 centimetara.

Na nastanak problema utiču i krčenje šuma, neregulisano vađenje peska i šljunka iz reka, koje je ubrzalo njihove tokove, i nekontrolisana urbanizacija širom obale. Sve je to oštetilo prirodne načine odbrane tog područja.

- Problem je što su za potrebe gradnje posečena gotovo sva stabla jele, što je naštetilo prirodnim sistemima - kazao je 66-godišnji Besnik Zara. 

U okolini Tirane su vidljive posledice erozije koja je oštetila i unutrašnjost zemlje. Uzrok tome su krčenje šuma i reke koje utiču u obližnje veštačko jezero.

 

 

Jezero koje glavni grad snabdeva pitkom vodom već se može smatrati žarištem erozije. Kako bi se nosile s problemom, vlasti su 2016. zabranile seču stabala na tom području.

Takođe, obavezale su se da će da ispune obećanja data na konferencijama UN o klimatskim promenama u Parizu i Glazgovu.

- Kriminal protiv okoline tretiraće se prema krivičnom zakonu kao zločini protiv čovečnosti i imovine ili će biti izjednačen s organizovanim kriminalom - upozorio je ministar unutrašnjih poslova Bled Cuci.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr/AFP

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike