Koliko košta kašnjenje u ekologiji: Osiguravajuće kuće u SAD će zbog uragana „Ida“ platiti 18 milijardi dolara

02.09.2021

10:28 >> 10:29

0

Predviđa se da će šteta koju je izazvao uragan Ida koštati osiguravajuće kuće oko 18 milijardi dolara na ime isplate obeštećenja osiguranicima u SAD

Koliko košta kašnjenje u ekologiji: Osiguravajuće kuće u SAD će zbog uragana „Ida“ platiti 18 milijardi dolara
Copyright Tanjug/NOAA via AP

Ovaj iznos je blizu donjeg praga preliminarnih računica o šteti, koje su eksperti za osiguranje objavili dok je ciklon još uvek harao zemljom ranije ove nedelje.

To je i prva procenu jedne od vodećih kompanija u sektoru rizik-modelinga.

Prema navodima proceniteljske kompanije “Karen Klark”, oko 40 miliona dolara osiguranja od štete odnosilo bi se na Karibe, a ostatak na štetu koju je uragan naneo u Sjedinjenim Državama, prenosi „Raša tudej“ (RT).

Kada udari 4. kategorija

„Ida“ je u nedelju pogodila saveznu državu Luizijanu kao uragan četvrte kategorije, s udarima vetra brzine do 240 km/h i olujnom kišom koja je poplavila obalu Meksičkog zaliva, nastavljajući da se kreće sve do Nju Orleansa i dalje.

Prema prethodnim projekcijama, procenjivalo se da će šteta od uragana koštati osiguravače do 30 milijardi dolara, a možda i više zbog rastućih cena drvne građe i radne snage usled pandemije kovid-19.

Stručnjaci ističu, ipak, da će sveobuhvatne procene štete i dalje biti daleko manje od 87 milijardi dolara, koliko su osiguranici potraživali na ime štete od uragana „Katrina“ 2005. godine.

Prognoza “Karen Klara” obuhvata osigurane privatne stambene, komercijalne, industrijske objekte i automobile, ali ne i čamce, nekretnine na moru ili gubitke koji potpadaju pod američki Nacionalni program osiguranja od poplava.

Uragani su i ranije pogađali Ameriku ali su zbog uznapredovalih i ubrzanih klimatskih promena, koje se pre svega ogledaju u globalnom rastu prosečne temperature, sve razorniji i sve češći, upozoravaju klimatolozi.

Pročitajte još:

U naučnom radu iz 2017. godine Keri Emanuel, profesor atmosferske nauke na čuvenom MIT-u, napisao je da su se oluje koje su ubrzavale 100 kilometara na sat ili više pre udara na zemlju bile retke u razdoblju 1976 do 2005. godine. Prognoza je tada bila da se javljaju jednom u stoleću.

Ali , krajem 21. veka mogle bi da se jave jednom u svakih pet do dest godina.
– To je noćna mora za meteo prognostičare jer ako se tropska oluja ili uragan kategorije 1 preko noći razvije u kategoriju 4 ljudi prosto nemaju vremena da se evakuišu – rekao je nedavno za „Njujork tajms“ Emanuel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike