Inflacija gora nego što se mislilo: Zapisnik FED-a obeshrabrio berze

06.01.2022

09:11

0

Inflacija gora nego što se mislilo: Zapisnik FED-a obeshrabrio berze
Copyright Stabilan rast, Foto:Pixabay/ Lorenzo Cafaro

Azijska tržišta akcija su oslabila danas, a i evropske berze su na silaznoj putanji na otvaranju trgovanja, nakon objave zapisnika sa sednice američkih Federalnih rezervi (FED)

Decembarska sednica američkih Federalnih rezervi, na kojoj je nagovešteno brže podizanje kamatnih stopa nego što se očekivalo i što je najavljivano, zbog zabrinutosti u pogledu upornog rasta inflacije, izduvala je jedra berzi sa obe strane Tihog okeana.

Na Volstitu je sinoć krenula rasprodaja akcija, pošto su investitori iz zapisnika FED-a zaključili da će američka centralna banka agresivnije krenuti s pooštravanjem monetarne politike nego što se predviđalo pre.

U zapisniku se navodi da bi „veoma nategnuta situacija“ na tržištu rada i inflacija koja se ne smanjuje mogli da zahtevaju ranije povećanje referentne kamatne stope nego što je bilo planirano i brže smanjenje ukupne aktive FED-a kao druge kočnice za privredu.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za skoro 1,5 posto tokom popodnevnog trgovanja po azijskom vremenu, ali je kasnije nadoknadio deo gubitaka, izveštava Rojters.

Australijske akcije su potonule za 2,74 procenta, po najvišoj dnevnoj stopi od početka septembra 2020, a i japanski berzanski indeks Nikei je zabeležio najjači dnevni pad od juna prošle godine, od čak 2,88 odsto.

Kineske najlikvidnije akcije su skliznule za jedan procenat, jer je nastavak epidemije kovid-19 pomračio ekonomske izglede zemlje, uprkos anketi sprovedenoj u privatnom sektoru koja je pokazala da je aktivnost kineske uslužne industrije ubrzala rast u decembru.

Evropske akcije su takođe počele trgovački dan s padom vrednosti, pri čemu su fjučersi u panregionalnoj indeksnoj korpi Eurostoks 50 u velikom gubitku od 2,07 posto na ranom trgovanju.

Nemački indeks fjučersa DAKS je u minusu od 1,7 procenata, a londonski FTSE od 1,43 odsto.
Na Njujorškoj berzi se tehnološki indeks Nasdak stropoštao noćas za više od 3,0 posto, što je njegov najdublji jednodnevni pad od februara, a ništa bolje nije prošao ni S&P 500, čija je vrednost smanjena za 1,9 procenata, najviše od 26. novembra kada su vesti o novom omikron soju korona virusa prvi put pogodile svetska tržišta.

Zapisnik FED-a je takođe uticao na porast prinosa na američke državne obveznice, što je poduprlo vrednost dolara, mada se američka valuta blago spustila prema japanskom jenu sa petogodišnjeg maksimuma na kojem je bila ranije ove nedelje.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, dolar je skliznuo za 0,21 odsto prema jenu  na 115,86 jena. Evro je neznatno popustio prema američkoj valuti, za 0,05 procenata na 1,1307 dolara, dok je dolarski indeks u istom procentu ojačao prema korpi valuta na 96,228 poena.

Spot cena zlata je opala za 0,38 odsto na 1.802,91 dolara po unci, pošto je rast  prinosa na američke obveznice umanjio sjaj ovog plemenitog metala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike