Diže se talas cene: Brent dobacio do 80 dolara

05.01.2022

09:20

0

Cena nafte „brent“, koja predstavlja referentnu vrednost na globalnom tržištu, skočila je na 80 dolara po barelu, što je najviši nivo od novembra

Diže se talas cene: Brent dobacio do 80 dolara
Pixabay

Cena nafte na svetskim berzama raste, uprkos vesti sa sastanka grupe OPEK+ koja je odlučila da nastavi s povećanjem isporuka i u februaru.

Odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika s Rusijom na čelu, da se ostane pri planiranom povećanju pumpanja za 400 hiljada barela dnevno u februaru, doneta je na osnovu procene da će omikron soj korona virusa imati samo blag uticaj na potražnju.

Stručnjak za energetiku u kompaniji „Junajted ICAP“, Skot Šelton, kaže da se tržišni akteri izgleda klade na to da je omikron soj koronavirusa početak kraja pandemije.

Fjučersi (ugovorio za odloženu isporuku) severnomorske nafte su porasli za 1,02 dolara ili za 1,3 procenta, na 80 dolara po barelu, vrativši se na najviši nivo na kojem su bili 26. novembra, izveštava Rojters.

Tog dana su, podseća britanska agencija, prvi put obavljene informacije o novoj varijanti kovida, nakon čega je usledilo strmoglavi pad cena "crnog zlata" za više od 10 posto na dnevnom nivou.

Američka laka nafta WTI zaključila je jučerašnje trgovanje s rastom cene od 91 centa, odnosno s dobitkom od 1,2 posto, na 76,99 dolara za barel.

Odluka alijanse OPEK+ je znak da splašnjava zabrinutost po pitanju potencijalnog velikog viška ponude u prvom kvartalu ali se sa njenim efektom kose očekivanja da će zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama, najvećem svetskom potrošaču tog energenta, pasti šestu nedelju zaredom.

Danas popodne bi trebalo da bude objavljen izveštaj američke Uprave za energetske informacije (EIA) o stanju zaliha nafte u toj zemlji.

BONUS VIDEO

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti