Prvi talas poskupljenja nafte u 2022: Trgovci pumpaju cenu pred sastanak OPEK-a

04.01.2022

08:28

0

Autor: 24sedam

Cena nafte ponovo je porasla jer investitori očekuju da će proizvođači crnog zlata nastaviti povećanje isporuke

Prvi talas poskupljenja nafte u 2022: Trgovci pumpaju cenu pred sastanak OPEK-a
Copyright foto:Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

Cena nafte ponovo je u zaletu jer investitori očekuju da će OPEK+ nastaviti da povećava proizvodnju, što se tumači kao znak da je potražnja na visokom nivou uprkos širenju omikron soja koronavirusa.

Barel brent nafte danas košta gotovo 79 dolara, a američke WTI nafte nešto preko 76 dolara.
- Glavni pokretač globalnih cena u ovom trenutku je regulisanje isporuka na tržištu sa strane grupe OPEK+, dok postoje i prekidi snabdevanja iz Libije i Ekvadora - izjavila je Vijendra Čauhan, analitičar iz kompanije "Enerdži aspekts".

Screeenshot:Bloomberg
 

Ona je ocenila da je efekat straha kod investitora zbog eventualno manje potražnje usled širenja omikron soja i planiranog korištenja strateških rezervi nafte, kao inicijative američkog predsednika Džozefa Bajdena, manji nego što se očekivalo.

OPEK+, odnosno Rusija i ostali izvoznici nafte, sastaće se danas da bi potvrdili nastavak povećanja proizvodnje, odnosno smanjenja redukcije iz 2020. godine.

Nekoliko izvora iz ove grupe zemalja rekla su da se očekuje odluka o nastavku povećanja dnevnog izvoza u februaru za 400.000 barela na dan, kao što je postojeći dogovor koji se sprovodi od avgusta prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike