aktuelno

Ako naivno mislite da znate šljivovicu, morate da probate ovu „sušenu“ (FOTO+VIDEO)

04.02.2025

19:05

0

Autor: G.M.Š.

U „zemlji šljive i šljivovice“ danas imamo razne egzotične rakije, od lubenice do kivija, ali i za prave poznavaoce tradicionalne domaće „žestine“ jedna vrsta šljivovice može biti iznenađenje

Ako naivno mislite da znate šljivovicu, morate da probate ovu „sušenu“ (FOTO+VIDEO)
Čuvaju kvalitet: Poljoprivredno gazdinstvo Nedić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Srbiji se šljiva gaji na 72.000 hektara, i godišnje se dobije od 450.000 do 500.000 tona šljive, od čega četiri petine ode u pedesetak miliona litara rakije, nešto se jede i proda industriji kao sveže, a oko 10.000 tona se osuši.

Iako u „zemlji šljive i šljivovice“ svako pravi rakiju, ili ima „nekog svog“ koji je pravi, i gde svi tvrde da o šljivovici znaju sve i da iznenađenja s ovom rakijom ne bi trebalo da bude, ona su ipak moguća, pokazuje nam primer porodice Nedić iz Galovića kod Koceljeve, koju je 24sedam zatekao na sajmu voćarstva AgroBelgrade 2025.

Nedići na svom istoimenom poljoprivrednom gazdinstvu uzgajaju šljivu, suše je i od te suve šljive prave – rakiju. Takva šljivovica nije jedinstvena u Srbiji, mada bi verovatno bila u svetu (iako šljivovicu prave svuda po Balkanu, ali i u Nemačkoj, Češkoj…), ali je svakako raritet.

– U poslednje vreme postao je trend da ljudi prave različite vrste rakija, čak od nekog egzotičnog voća, da isprobavaju nešto novo. Ovo jeste drugačije, ali ne na taj način. Ovo je, ipak, šljivovica, samo što je različita od one koju je većina ljudi kod nas probala. Mnogi misle da su „negde“ pili našu rakiju od suve šljive, ali tek kada je zaista probaju shvate da nisu. Ukus je specifičan, ima više slasti jer zbog sušenja ispare kiselost voća i suvišna voda, oseća se na dim… - opisuje razliku za 24sedam Jelena Nedić, iz PG Nedić.

Ova rakija jeste drugačija, ali proces pravljenja nije daleko od onog koji se koristi za dobru staru šljivovicu. Nedići prosuše šljivu, a onda s njom postupaju onako kako najbolja rakijska praksa nalaže – vrenje i dvostruka destilacija.

– Ništa nije lako ako se pošteno radi, ali ako se tome posvetite maksimalno, i radite to dugo kao mi koji smo četvrta generacija, onda nije ni posebno teško – kaže naša sagovornica.

Prodajom svoje rakije Nedići su zadovoljni, jer kupci dolaze lično ili je kupuju preko društvenih mreža, iako prethodno nisu probali rakiju – po preporuci onih koji jesu.

– Proizvođača rakije u Srbiji danas ima mnogo, ali mi smo među onima koji rade na stari način i to daje kvalitet rakije. Zbog toga i ne sanjamo da uđemo s našim proizvodom u trgovinske lance, već želimo da održavamo taj kvalitet s količinama koje možemo realno da proizvedemo. A kupci će nas već naći, taj krug se širi – zaključuje Jelena Nedić.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike