Kuda će cena kukuruza i pšenice: Fondovi guraju cene nadole, ali...

27.02.2024

11:30

0

Autor: R.B.

Hedž fondovi oborili su svojim pozicijama na berzi cene kukuruza, pšenice i soje na dvogodišnji minimum međutim postoji tačka preloma

Kuda će cena kukuruza i pšenice: Fondovi guraju cene nadole, ali...
Copyright Pixabay

Na robnim berzama hedž fondovi su odlučili da cene primarne hrane moraju da padnu. Prošle nedelje su ponovno je rasprodavana agro roba a šort pozicije na terminskom tržištu robnih hartija od vrednosti („klađenje“ da će cena pasti) prošle nedelje su došle na novi rekord.To je i oborilo cenu kukuruza na dvogodišnju minimum, prenosi Lidermedia.hr.

Trenutne terminske cene kukuruza na Čikaškoj berzi (CBOT) kreću se oko nivoa od 4,1 dolara po bušelu, što je pad od 15% od početka ove godine, odnosno čak 30% u odnosu na cenu koja je bila pre godinu dana.

Kretanje cene kukuruza, što je ključni barometar za poljoprivrednu potražnju u SAD, odražava trenutno stanje slabe globalne potražnje i velikih zaliha. Dok se poljoprivrednici u SAD-u suočavaju s ključnim odlukama o setvi za nadolazeću poljoprivrednu godinu, tržište kalkuliše o tome hoće li ove niske cene potaknuti prelazak ratara sa setve kukuruza na setvu soje, pšenice ili neke treće kulture?

Za 2024. godinu karakteristično je da se hedž fondovi neprestano opredeljuju za šortovanje, kladeći se da će cene kukuruza, pšenice i soje nastaviti da padaju. Preko CFTC COT statistike o pozicioniranju se može videti da špekulanti imaju najveću šort poziciju u poslednjih 4,5 godina.

Iz Lidermedia ukazuju da je to važno jer u nekom trenutku mogao bi naići okidač, poput veće tražnje ili lošeg vremena, koji uzrokuje da svi ti špekulanti pokriju svoje šort pozicije u kratkom vremenskom period (tzv. šort skviz ili šort kovering). A to bi moglo značajno da utiče na rast cena.

Ali, očito još nismo blizu tog trenutka jer cene i dalje imaju trend pada. Posljednji put ovako velika šort pozicija viđeno je aprila 2019., neposredno pred jednu od najkišovitijih zabeleženih setvenih sezona. Već u maju cene su naglo rasle i trgovci su pokrili sve šort pozicije u tom mesecu, uz ne male gubitke.

Danas, niko ne zna kakvo ćemo vreme imati od sredine marta pa nadalje, kada počinje proletna setva, ali trenutne cene su fundamentalno niske u usporedbi s istorijskim standardima. Dodatno je pitanje, ako se ponovi ovaj scenario, koliko će se od toga i u kojoj meri preliti sa fjučersa na cene fizičke robe?

Tržište ne nagoveštava neravnotežu

Gledajući CBOT kao najvažniju berzu, dobijaju se snažni signale o ravnoteži globalne ponude i potražnje. Terminske cene soje su na novim trogodišnjim najnižim nivoima jer se trgovci klade da će svet imati obilje soje u narednim mesecima.

Ilustracija: Pixabay/Jan den Ouden
Soja sve manje gajena kultura u Srbiji

 

Brazil je trenutno na 50% žetve, a Argentina će započeti žetvu za mesec dana te će imati verojatno dvostruko veću proizvodnju soje u odnosu na prošlogodišnji usev oštećen sušom.
Trgovci se također klade da kineska potražnja za uvozom roba usporava, što je još jedan razlog pada cena. Gledajući unapred, bit će važno pratiti kako žetva u Južnoj Americi napreduje pre setve u SAD.

Cene pšenice na Euronextu ostaju blizu simbolične granice od 200 evra za tonu, dok cene kukuruza plešu oko razine od 170 evra. Silazna spirala je izgubila zamah, ali ima premalo novih činilaca da bi se videlo da tržište značajno menja smer.

Glavna točka pritiska je nedostatak konkurentnosti između roba evropskih porijekla i njihovih crnomorskih pandana. S obzirom na količine koje su još dostupne u Ukrajini, Rusiji i Evropi, trka za tržištima je u toku, što veroatno neće pomoći rastu cena. To ima direktan uticaj posebno na cene ruske pšenica, koja se žuri da probije donju granicu od 215 dolara za tonu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike