Srbija može da uskladišti sedam miliona tona žitarica

19.02.2024

09:08

0

Autor: R.B.

Popisani skladišni kapaciteti u Srbiji, kako bi mogla da se unapredi robna berza

Srbija može da uskladišti sedam miliona tona žitarica
profimedia-0369542623 - Copyright Profimedia

Na poslednjoj sednici Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze predstavljen je izveštaj o sprovedenom popisu svih skladišnih prostora na teritoriji Srbije.

Popis je obuhvatio 786 skladišta, kao i uljare, pivare i špiritane i obezbedio je detaljne podatke o kapacitetima, načinu skladištenja, kao i o kvalitetu robe a utvrđeno je da ukupni skladišni kapaciteti u našoj zemlji iznose sedam miliona tona žitarica, piše „Politika“.

Popisnu komisiju činili su predstavnici poljoprivredne fitosanitarne i tržišne inspekcije kao Direkcije za robne rezerve.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je kako je dogovoreno da se u narednom periodu razmotre svi propisi u vezi sa skladištenjem poljoprivrednih proizvoda, te da je potrebno pronaći najbolja rešenja.

– Zadovoljni smo dosadašnjim radom Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze, popisana su javna skladišta i usvojen pravilnik kojim se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima, skladištima. Tražimo da na osnovu predate robe javnom skladištu dobijemo robni zapis kojim ćemo moći da trgujemo – rekao je Beta Dušan Tornjanski, koji je član ove radne grupe ispred Udruženja poljoprivrednika Banata.

Smatra i da će za uređenje robne berze u Srbiji biti potrebno dve-tri godine, čime nisu zadovoljni poljoprivrednici koji su jesenas, podseća „Politika“, tokom održavanja protesta između ostalog tražili uređenje robne berze i uvođenje robnih zapisa i terminskih ugovora.

Kako je preneo portal „Agroklub“, novina u pravilniku krije se u članu 11, gde se navodi da se prilikom primopredaje poljoprivrednik proizvoda i domaćih životinja izdaju isprave koje će osim osnovnih podataka sadržati i naziv, količinu i kvalitet, odnosno klasu otkupljenog proizvoda, cenu, kao i datum i način isplate.

– Ako poljoprivredni proizvođač nije zadovoljan utvrđenom količinom, kvalitetom, odnosno klasom predatih proizvoda, može da se obrati nadležnom inspektoru Ministarstva poljoprivrede – navodi se između ostalog u pravilniku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike