Ove krave su jedine u Srbiji koje daju organsko mleko: Milan sa Zlatibora dve godine čekao sertifikat, ali se isplatilo! (FOTO)

26.02.2024

13:00

0

Svaka kriška sira ili kajmaka kontrolisana je i proverena, i jedini konzervans koji se koristi jeste so

Ove krave su jedine u Srbiji koje daju organsko mleko: Milan sa Zlatibora dve godine čekao sertifikat, ali se isplatilo! (FOTO)
Ilustracija - Copyright RINA

Poseban po mnogo čemu, Zlatibor se ističe i po tome što se na njegovim proplancima nalazi jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji. Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koje potiče od malih farmera i proizvođača.

Pa tako deset kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživaju u posebnoj pažnji, a kako i ne bi kada one proizvode organsko mleko, i to sertifikovano.

- Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odlična je nadmorska visina, imaju izvorsku vodu da piju, i sve je to zagrađeno u električnu čobanicu. Sve u svemu, imaju sve dobre uslove - kazao je za RINU domaćin Milan.

Kako bi dobili sertifikat, farmeri su morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom. Ali da bi konvencionalnu proizvodnju zamenio organskom, Milanu su bile potrebne dve godine. On kaže da mu to nije bilo teško, jer kada je sve stavio na papir, shvatio je da je to i te kako isplativo.

Foto: RINA
 

- Cena mleka je 95 dinara po litru, plus premija koju dobijamo od države koja je 40 procenata veća u odnosu na premiju za obično mleko. Subvencije za krave su isto 40 posto veće i iznose 55.000 po jednom grlu, imamo isto subvencije po hektaru, i kada se to sve stavi na papir, može da se radi - dodao je Marjanović.

Za organski način proizvodnje, Milan i njegovi zemljaci Zlatiborci imali su veliku podršku opštine Čajetina. Zlatiborski "Eko-agrar", privredno društvo čiji je osnovač lokalna samouprava, bio im je velika podrška, vodič do sertifikata, ali i do plasiranja proizvoda.

- Ovakve robe na našem tržištu nema, organska klijentela je spesifična klijentela, zna se u kojim gradovima i mestima je ima, i jednostavno sve što proizvedemo ovde bude plasirano širom zemlje - kazao je Marko Marić iz "Eko-agrara".

U okviru zlatiborskog "Eko-agrara", otvorena je i mlekara u kojoj organsko mleko prerađuje u sir i kajmak, i ništa se ne prepušta slučaju, jer je kvalitet ovde prioritet.

- Imamo našu internu laboratoriju u kojoj merimo mlečne masti, proteine, relativnu gustinu, ispitujemoantibiotik , kao i kiselost tog mleka. Kada sve to prođemo od trenutka prijema, puštamo na dalju pasterizaciju - istakla je tehnolog Milica Kuzeljević.

Svaka kriška sira ili kajmaka kontrolisana je i proverena, i jedini konzervans koji se koristi jeste so.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike