Samo još jedna stvar: Bugari u evrozoni možda već sredinom 2025.

26.02.2024

11:47

0

Autor: R.B.

Srpske komšije su ispunile gotovo sve kriterijume da od sledeće godine preuzmu evro kao svoju valutu

Samo još jedna stvar: Bugari u evrozoni možda već sredinom 2025.
Sofija - Copyright Profimedia

Bugarska ima realne šanse da se pridruži evrozoni 2025. jer će tada ispuniti sve uslove za članstvo, rekao je bugarski ministar finansija Asen Vasilev posle neformalnog sastanka ministara ekonomije i finansija u Gentu prošle nedelje.

– Pratimo plan za evro. Sve prognoze, i Evropske komisije i ECB, pokazuju da će poslednji kriterijum koji nismo ispunili – kriterijum inflacije – biti ispunjen 2024. godine, čime se članstvo otvara 2025. godine – rekao je Vasilev nakon sastanka sa Kristin Lagard iz Evropske centralne banke, predsednikom Evrogrupe Paskalom Donahjuom, komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem i komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom u petak.

Prema njegovim rečima, pridruživanje evrozoni zahteva stabilno političko okruženje i legitimnu vladu, što znači da bi rotacija vlade između vladajućih formacija, Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska (PP-DB) i GERB, trebalo da se desi u martu. Premijer PP-DB Nikolaj Denkov prepustio bi tu funkciju sadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova Mariji Gabrijel (GERB), prenosi Euraktiv.

– Ceo zakonodavni program je već usvojen, odnosno od sada nemamo zakonskih prepreka. Ostaje samo zakon o usvajanju evra, koji je trenutno u konsultaciji sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom – prokomentarisao je Vasilev.

Ministar finansija je dodalo da je Bugarska prošle godine imala deficit od 2,2 odsto, što je u granicama dozvoljenog.

– Ove godine smo ponovo u kriterijumima, da bismo mogli da nastavimo finansijsku politiku i intenzivan rad na uvođenju evra neophodna je politička stabilnost – rekao je on. Odgovarajući na pitanje, ministar finansija je rekao da ECB i EK predviđaju prosečnu godišnju inflaciju ove godine oko tri odsto.

Pre mesec dana, Denkov je nagovestio da Bugarska možda neće ući u evrozonu 1. januara 2025, već 1. jula iste godine. Razlog je taj što ECB može dati zemlji još nekoliko meseci da svoju inflaciju stavi pod kontrolu.

Inflacija je u Bugarskoj u januaru bila 3,8%, nakon pika u septembru 2022. od 15,6%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike